Snížená sexuální touha? Viníkem může být i stres

Snížená sexuální touha? Viníkem může být i stres

Pozorujete na sobě v poslední době neschopnost dosáhnout orgasmu a nedostatečný zájem o pohlavní styk? Trápí vás ztráta sexuálního pudu a pocitu rozkoše z milování? Nevěšte hlavu! Řešení se může najít i pro vás.

Pokles libida je zapříčiněn sníženou produkcí hormonů řídících činnost pohlavních žláz. Při erotickém stimulování (něžnostech, pohledech, slovech) vylučuje hypotalamus (část mozku řídící podvěsek mozkový a jeho prostřednictvím mimo jiné pohlavní žlázy) hormony, které v hypofýze vytvoří vlastní sexuální hormony LH (luteinizační hormon) a FSH (folikuly stimulující hormon). Tyto hormony pak například u žen putují krví k vaječníkům a stimulují tam produkci pohlavních hormonů gestagenů. Jejich funkcí je pak zejména příprava pohlavních orgánů k těhotenství. U mužů ovlivňují LH a FSH tvorbu testosteronu, což je mužský pohlavní hormon, který je nezbytný mimo jiné pro správnou tvorbu spermií ve varlatech.

Bez stresu jde všechno lépe – i sex Snížení a ztrátu libida mohou vyvolat jednak psychologické faktory, například stres v důsledku pracovního vytížení, manželského konfliktu nebo zármutku, ale také problémy fyzického rázu, k nimž se řadí únava, nemoci nebo užívání různých léků.

Pokles libida je také ovlivňován nedostatečnou resorpcí bílkovin v těle. V tom je i příčina nedostatečné produkce sexuálních hormonů LH a FSH. Stres odebírá bílkovinu z krve a těla, ovlivňuje tím pokles libida a způsobuje neschopnost orgasmu.

Jak se bránit? Pokud odstraníme psychické a fyzické faktory, můžeme se zaměřit na správnou stravu. Pomoci může například dostatečný příjem ovoce a zeleniny. Zdraví prospěšné jsou zejména tyto látky:

  • Cholin, který je obsažen zejména v sójových výrobcích.
  • Thiamin neboli vitamin B1. Ten se hojně vyskytuje v luštěninách, pohance, všech semenech a jádrech.
  • Niacin neboli vitamin B3, který je v sušeném ovoci, houbách, zeleném hrášku a sóje.
  • Pyridoxin neboli vitamin B6, který lze získat například ze sóji, banánů, špenátu a avokáda.

Potřebná je ale i čerstvá syrová sezonní zelenina, která obsahuje mj. takzvané proteolytické enzymy (enzymy rozkládající bílkoviny), které zabezpečují přísun bílkovin pro buňky žláz a jiných orgánů.

Nezanedbatelnou látkou je také histamin, aminokyselina, která přímo ovlivňuje libido. Je obsažen ve všech přezrálých potravinách, zejména v banánech, ale například i ve vyzrálém sýru.

Další kroky by měly vést k lékaři Pamatujte ale, že ani příroda si s některými zdravotními potížemi prostě neporadí. Ani u problémů v sexu nečekejte od zdravé stravy zázraky. Nedomnívejte se, že pokud váš sexuální život kolabuje, spasí ho jediná večeře připravená z výše uvedených surovin. Pokud se přece jen rozhodnete vyzkoušet tyto přírodní recepty a nic nezabírá, zkuste odhodit ostych a poradit se o svých potížích se sexuologem. Ten vám může pomoci zdaleka nejlépe.

zdroj: http://www.sexualne.cz>http://www.sexualne.cz

Doporučujeme

Články odjinud