Snížení tělesné výšky u starších žen může signalizovat vertebrální zlomeninu

Snížení tělesné výšky u starších žen může signalizovat vertebrální zlomeninu

S pokročilým věkem je snížení tělesné výšky celkem běžné. Mezi příčiny patří změny v zakřivení páteře, zúžení intervertebrálních disků a vertebrální zlomeniny.

www.osteoporoza.cz

Ztráta tělesné výšky bývá spojena s bolestí zad a hrudní hyperkyfózou, přičemž dvě třetiny dospělých mají bolesti zad prakticky kdykoliv.

Existují dohady stran nutnosti provádění rentgenových snímků páteře a hlavní otázkou je, zda benefit z odhalení léčitelných vertebrálních zlomenin převáží nad poškozením ze zbytečného snímkování. Snížení tělesné výšky je obvykle zaznamenáno jako jeden z klinických příznaků, který napomáhá rozpoznat postmenopauzální ženy s vertebrální zlomeninou.

Využití tohoto parametru k rozhodnutí, zda je rentgenový snímek nezbytný, závisí na hranici pro pokles tělesné výšky, která je spojena s vysokým rizikem vertebrální zlomeniny. Zmíněné hranice užitečné v klinické praxi k detekci vertebrální zlomeniny se pohybují mezi 3 až 6 cm, přičemž riziko zlomeniny stoupá s mírou poklesu tělesné výšky. A proto je přesnost této informace týkající se tělesné výšky pro klinickou praxi důležitá.

Následující observační studie vznikla k vytvoření srovnání udávané a změřené ztráty tělesné výšky v široké populaci žen ve věku nad 60 let v podmínkách primární péče a k analýze determinant této ztráty výšky. Studie vznikala od prosince 2007 do května 2008 a osloveno bylo celkem 1 779 náhodně vybraných praktických lékařů k získání prvních pěti pacientek ve věku nad 60 let, a to bez ohledu na důvod, proč lékaře navštívily.

Celkem se pak analýzy zúčastnilo 8 610 pacientek, jejichž průměrný věk byl 70,9 roku. Průměrná ztráta tělesné výšky činila 4,5 cm. Nejlepšími prediktory ztráty tělesné výšky o 3 cm a více byl věk (odds ratio, OR, 1,09), předcházející vertebrální fraktura (OR 1,49), předcházející nonvertebrální fraktura (OR 1,26), hrudní kyfóza (OR 2,07), skolióza (OR 1,35), bolest v zádech (OR 1,22) a osteoporóza (OR 1,39). Studie také prokázala, že odhadovaná ztráta tělesné výšky nebyla správná, a to s průměrnou odchylkou −2,5 cm od aktuálně změřené výšky.


ČTĚTE TAKÉ:
SEX: Jednou a dost?

Doporučujeme

Články odjinud