Sny o více ženách a o pocitech

Sny o více ženách a o pocitech

Sexuální sny a fantazie jsou součástí života téměř každého z nás. Vždyť kdo alespoň občas rád nesní? Víme ale, o čem skuteční sní naši partneři?

Sexuální sny a fantazie mohou ukazovat, jaké by bylo sexuální chování mužů a žen bez veškerých zábran. Nedávno ke mně do ordinace přišla žena středního věku, která se od svého nového partnera dozvěděla, že si při masturbaci a někdy i při souloži představuje své spolužačky ze střední školy, s nimiž souloží, a střídá nejen je, ale i sexuální aktivity.

Dále se mi svěřila, že její partner často ejakuluje při představě felace s dvěma dcerami bytné. Žena má s mužem dobrý vztah a v budoucnu by si ho ráda vzala za manžela, ale bojí se, zda je partner po sexuální stránce normální.

Sama říká, že na jeho představy žárlí a připadá si jako žena nepřitažlivá, když si její partner musí představovat jiné, aby neztratil erekci a vyvrcholil.

Sexuální fantazie nám poskytují psychologické vodítko k evoluční podstatě mužské náchylnosti k příležitostnému sexu. Z pohledu evoluční sexuologie mají muži větší touhu po rozmanitosti sexuálních partnerů i aktivit, větší náchylnost k odosobněným a náhodným sexuálním stykům a jsou rovněž méně vybíraví při volbě sexuální partnerky. Tyto poznatky dokládají i výzkumy ochoty obou pohlaví k sexu.

V jednom z nich například na otázku, zda by šel nebo šla večer na rande, řekla „ano“ polovina mužů i žen, ovšem odpovědi na další otázku – „Šel/šla bys se mnou do postele?“ – už se lišily. Žádná žena neřekla ano, zatímco mužů mělo zájem víc než 75 % dotázaných!

Zájem ani erotické představy ovšem neznamenají, že je uskutečňujeme i v reálném životě. Člověk jakožto tvor myslící odpovídá za své chování se všemi jeho důsledky. Snad právě proto se mnozí muži nechovají promiskuitně, i když zůstává věčnou otázkou, zda je monogamie pro lidský druh přirozená či nikoli. V rámci sexuálních fantazií existují mezi muži a ženami zásadní rozdíly už jenom v tom, že muži jich mívají asi dvakrát víc než ženy.

A o čem že sní naši muži a ženy? Výzkumy ukazují, že klíčovou mužskou fantazií je mít kolem sebe mnoho krásných a mladých žen, které se je snaží získat. Ve spánku sní muži spíš o sexuálních událostech. V mužských představách jsou cizinky, několik milenek najednou nebo anonymní vášnivá žena.

Muži mají tendenci v rámci jedné sexuální fantazie partnerky měnit, což ženy ve svých představách dělají jen zřídka. Také fantazie o skupinovém sexu jsou doménou spíše mužů než žen. Muži se často zaměřují na části mladého ženského těla a jejich sexuální zážitky jsou naprosto zbavené emočního kontextu.

Evoluční biolog dr. Bruce Ellis k tomu dodává: „Nejnápadnějším rysem mužské fantazie je, že sex je čistá rozkoš a tělesné potěšení zbavené obtížných vztahů, emočního vydírání, komplikovaných peripetií, nutnosti dvořit se a dlouhé předehry.“ V ženských představách naproti tomu často figurují známí muži. Ženy se zaměřují na osobní a emoční vlastnosti vyfantazírovaných mužů. Soustředí se na pocity a chování. Ale vizuální představy jsou pro ně až na druhém místě.

Ženy ve svých snech primárně zdůrazňují lásku, něhu a osobní zavázanost. Co dodat? Sexuálních představ svých partnerů se nemusíme bát, ale musíme vždy dbát na to, abychom svým milým nesdělovali, že naše sny se netýkají vždycky pouze jich.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Kanaďanka odhalila prsa, aby zahnala děti z ulice a měla klid!

Doporučujeme

Články odjinud