Sobota 13.května Světový den hypertenze

9.5.2006 - Stejně jako každý rok i letos vyhlašuje Světová liga pro hypertenzi Den hypertenze, který připadá na sobotu 13.května. Účelem je poučit veřejnost o nebezpečí vysokého krevního tlaku, informovat o možnostech prevence a způsobech léčby. Již druhým rokem vyhlašuje Světový den hypertenze i Česká republika.

Společnost HARTMANN-RICO, mimo jiné také výrobce kvalitních digitálních tlakoměrů Tensoval, se rozhodla zapojit a v patnácti městech České republiky bude od čtvrtka 11. do soboty 13.května měřit lidem krevní tlak.

Světový den hypertenze, neboli vysokého krevního tlaku, každý rok vyhlašuje Světová liga pro hypertenzi. Světový den hypertenze má upozornit na nebezpečí vysokého krevního tlaku, který v moderním světě ohrožuje čím dál více lidí. Mezi šedesátníky je to zhruba polovina mužů a až 60% žen. Cílem projektu je informovat veřejnost o možnostech prevence a léčby.

Lékaři doporučují, aby si lidé měřili krevní tlak pravidelně. Důvodů proč pravidelně sledovat krevní tlak je několik: jednak se toto onemocnění nemusí navenek vůbec projevit, jednak několikadenní profil vývoje hodnot krevního tlaku má pro lékaře velmi vysokou vypovídací hodnotu a pomáhá mu stanovit přesnou léčbu. Vysoký krevní tlak lékaři nazývají také „tichým zabijákem“ – infarkt myokardu nebo mozková mrtvice jsou přímé následky vysokého krevního tlaku.

Letošní Světový den hypertenze si klade za úkol informovat lidi, jaké hodnoty krevního tlaku jsou pro ně již nebezpečné. O vysokém krevním tlaku hovoříme, naměříme-li opakovaně u osoby starší osmnácti let hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg. HARTMANN-RICO, největší výrobce a distributor zdravotnických a hygienických výrobků u nás, se rozhodl ke Světovému dni hypertenze připojit a názorně lidem ukázat, jak správně měřit krevní tlak pomocí domácích digitálních tlakoměrů a jaké hodnoty jsou již nebezpečné. „Pokud chceme, aby měl naměřený tlak nějakou vypovídací hodnotu, musíme dodržet určité zásady správného měření. Proto bychom rádi v rámci Světového dne hypertenze lidem tlak zdarma v lékárnách změřili a předvedli, jak správně postupovat,“ uvedl generální ředitel HARTMANN-RICO Ľubomír Páleník.

Měření krevního tlaku v lékárnách probíhá v patnácti městech České republiky a seznam konkrétních lékáren, kde si lidé od 11. do 13.května mohou nechat zdarma změřit tlak, je zveřejněn na internetové stránce www.hartmann.cz. Podrobnější informace lze také získat na bezplatné telefonní lince 800 100 150.

zdroj: Bílý Medvěd Public Relations, s.r.o.

Doporučujeme

Články odjinud