Sója snižuje cholesterol

Sója snižuje cholesterol

Moderní doba nám mnoho věcí usnadňuje. Patříme mezi země, kde lidé trpí spíše nevyváženým jídelníčkem, jehož skladba potravin není dostatečně pestrá.

Spokojíme se s rychlým občerstvením, jíme hodně pečiva, ale zapomínáme na pestrost stravy, která je základem dostatečného příjmu všech potřebných živin. S tím je spojen také zvýšený výskyt tzv. civilizačních chorob, mezi které patří i onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému způsobené dlouhodobě zvýšenou hladinou cholesterolu. Těmto onemocněním lze předejít změnou jídelníčku a zařazením sóji a sójových výrobků do skladby potravin.

„Cholesterol je otázkou genetiky, ovlivňuje jej také nesprávné stravování s vysokým podílem nasycených tuků a ztužených rostlinných tuků, které obsahují vysoký podíl transmastných kyselin. A v neposlední řadě je jedním z faktorů ovlivňujících hladinu cholesterolu nedostatek vlákniny,“ uvádí výživový poradce Ing. Petr Havlíček.

Sója a výrobky z ní jsou jedním ze způsobů, jak zvýšit i příjem vlákniny a sójové bílkoviny, která je pro snížení hladiny cholesterolu také velmi vhodná.

Nedávné výzkumy dokazují, že spotřeba sójové bílkoviny dvakrát denně už v množství 10-15 gramů podstatně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z ní obsahují kvalitní bílkoviny, olej s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a tokoferolů (vitamin E), fosfolipidy, vápník, železo, vitaminy skupiny B a vlákninu. Sója je potravina rostlinného původu, tudíž neobsahuje cholesterol.

Na rozdíl od živočišných produktů, není příjem bílkovin ze sóji spojen s příjmem cholesterolu. Značná část populace je postižena chorobami srdce a cév a právě sója a výrobky z ní by pro ně mohla být řešením.

Z množství tuků obsažených v sóje je pouze 10 - 19 % nasycených mastných kyselin a 81-91 % nenasycených mastných kyselin. Nejvýznamnější esenciální mastnou kyselinou je kyselina linolová, jejíž příjem je možný pouze potravou. Denní spotřeba u dětí a mládeže se pohybuje mezi 4 až 10 g, u dospělých je nižší. Důležitou roli hraje při prevenci kardiovaskulárních chorob.

„Další složkou, kterou sója obsahuje, a má vliv na cholesterol, jsou fytosteroly, které na sebe vážou cholesterol, a tím snižují jeho vstřebávání,“ doplňuje Petr Havlíček.

Sója nabízí mnoho využití při její konzumaci, avšak je potřeba volit správné zpracování a další využití produktů z ní vyrobených. Pokud potřebujete snížit hladinu cholesterolu, volte raději sójové nápoje a dezerty. Můžete samozřejmě zvolit např. i pečený muffin, ale je třeba dopředu počítat s tím, že nebude mít na vaše zdraví tak jednoznačně pozitivní vliv.

Sójové mléko neobsahuje cholesterol a je cennou potravinou v zemích s vysokým výskytem civilizačních chorob. Pokud chcete některé vyzkoušet, zkuste například sójový nápoj Alpro Soya (Natural nebo ochucený), sójový nápoj Bio Provamel nebo sójový nápoj se syrovátkou Sojmil. Možná budete překvapeni lahodnou chutí a zaručeně uděláte něco pozitivního pro své zdraví.


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud