Sója snižuje riziko chorob a ulehčuje klimaktérium

24. 10. 2005
Sója snižuje riziko chorob a ulehčuje klimaktérium
Stále více obyvatel vyspělých států světa přechází na vegetariánskou stravu. Podle statistik je jich jen v Německu desetkrát víc než před patnácti lety a týdně jejich počet roste o 4000 lidí. Důvod je prostý - většina z nich věří, že vegetariánská strava je zdravější. Zvláště pak pokrmy připravené ze sóji.

"Je tomu tak ale skutečně?" položili si otázku odborníci z Centra po výzkum rakoviny v Heidelbergu a berlínského Institutu sociální medicíny. Jejich průzkumy potvrdily, že stoupenci výhradně rostlinné stravy strádají proti ostatním daleko méně poruchami krevního tlaku, rovněž tak mají nižší hladinu cholesterolu a kyseliny močové. Dále pak vědci zjistili, že tito lidé netrpí dnou (kloubovou chorobou způsobenou poruchou metabolismu a vylučováním kyseliny močové do organismu) či cukrovkou. Rovněž tak nebezpečí, že dostanou infarkt nebo mozkovou mrtvici, je u nich o 24 procent nižší než u pojídačů masa.

Zvlášť blahodárně působí na lidský organismus konzumace potravinářských výrobků ze sóji. "Nejenže snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty a prsů, ale u žen v přechodu výrazně tlumí klimakterické potíže," zdůrazňují němečtí vědci. Po třech letech vegetariánské diety mizí rovněž většina alergických onemocnění. Nic se však nemá přehánět. "Zejména u veganů, kteří odmítají dokonce i med, protože je produkován včelami, a tudíž živočišného původu," dodávají, "může časem striktní dodržování stravovacích návyků mít neblahé důsledky." Jejich tělo totiž začne pociťovat nedostatek životně důležitých látek. Jde především o vitamín B 12 nutný pro tvorbu krve a zdravé nervy a vápník nezbytný pro tvorbu kostí.

Korzo

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Zásluhou Marsu disponujete velkým energetickým nábojem, takže vás vydělávání finančních prostředků nestojí až tolik námahy jako jindy. Váš úsudek je vskutku vynikající, takže ihned…

Nejčtenější články

Články odjinud