Soňa (31): Má zkušenost s krabičkovou dietou

Soňa (31): Má zkušenost s krabičkovou dietou

První dojem byl strašný! Po pár dnech mi došlo, v čem je „fígl“. Nyní „krabičkuji“ sama a shodila jsem 12 kg.

„Proti složení většiny tzv. krabičkových diet nelze mnoho namítnout, většinou jde o vyvážený a vcelku zdravý jídelníček, který však bohužel nelze přizpůsobit individuálním odlišnostem (výchozí váha, pohybová aktivita, chuťové preference a zvyklosti apod.).

Nevýhodou je jistě i cena. Nepochybnou předností je naopak pravidelnost stravování, pevně dané vyvážené porce, tedy i celkový nutriční objem a naprostá bezpracnost,“ tvrdí o systému krabičkových diet dietní poradkyně Elen Králová. O svou osobní zkušenost s „krabičkováním“ se s námi podělila slečna Soňa, které se díky krabičkám podařilo zhubnout 12 kilogramů. Dlužno podotknout, že Soňa si po měsíční dodávce krabiček, kterou dostala jako dárek ke kulatým narozeninám, začala připravovat krabičky sama.

Soňa vypráví: První dojem byl strašný!

První dojem z krabiček byl strašný. Po tomhle mám jako zhubnout? Tolik jídla! Dvě svačiny! Vždyť běžně snídám jogurt a někdy ani to ne a hned v první snídaňové krabičce byly dva plátky chleba s žervé a mrkvový salát s ananasem! Ke svačině jsem měla jogurtovo-borůvkový koktejl, k obědu lososa s bramborem a salát, k svačině zeleninový tvaroh a k večeři salát s krůtím prsem a trochu rýže – vše na mě působilo spíše jako zdravá výkrmna pro neduživé dítko. Ale „darovanému koni na zuby nekoukej“, navíc jsem si tenhle dárek opravdu přála a rodina a přítel se na něj složili, a tak jsem se rozhodla zdržet se komentářů a dát krabičkové dietě šanci. Třeba je v tom nějaký „fígl“!

Soňa pokračuje: Pak jsem pochopila

Jenže po dvou dnech jsem pochopila, o co kráčí! V práci nás s kolegyněmi honí po obědě „mlsná“, a tak jsme si ke kávě občas otevřely nějakou sladkou pozornost od klienta – belgické pralinky, čokoládu. Já si samozřejmě nedala. Cestou domů se zhruba jednou za týden stavuji v sýrárně a kupuji přítelovi sýry a víno k večeři, smutně koukám do vitrín a přemítám, co bude asi v krabičce.

Nejhorší je víkend; návštěvy u našich, hospůdka s přáteli a neuvěřitelná chuť na čokoládu a víno u dobrého filmu. Krabičky se mi na první pohled zdály neuvěřitelně plné a bohaté, ale po pár dnech jsem pochopila, proč jsem mezi 20 a 30 rokem nabrala 10 kg.

Prostě jsem neustále něco uždibovala, vždy se mi zdálo, jako bych skoro nic mezi jídly nesnědla, jenže to nic mohlo být 5 čokoládových bonbónů, pár slaných mandlí, 7 koleček uheráku a 2 plátky sýra „na chuť“ a kus pizzy od přítele, kterou si nechal zabalit po obědě s sebou domů…

Důsledné dodržování krabičkové diety toto rádoby „NIC“ naprosto odbouralo a já měla po měsíci tvrdého odříkání o 5 kg méně!

Soňa dokončuje: „Krabičkuji“ sama

Jelikož je krabičková dieta vcelku drahá, zvlášť když si krabičky necháte vozit domů, rozhodla jsem se, že si další měsíc budu krabičky připravovat sama. (Navíc vám po 3 nedělích přijde obsah krabiček chuťově na jedno brdo.) Krabičky jsem si sama vydržela připravovat dva měsíce, což mě připravilo o dalších 7 kg. Dohromady tedy 12 kg!

Sice jsem kvůli krabičkám musela přípravu jídel pro mě a přítele více plánovat, pečlivěji nakupovat a každý večer věnovat nějaký čas jejich přípravě na druhý den (připravovat krabičky během aktuálního dne nedoporučuji), ale začalo mě to docela bavit. Obsah krabiček jsem přizpůsobovala svým chutím, ročnímu období, ale i různým akcím v supermarketech.

Také jsem začala běhat a nyní po zhruba 4 měsících mám ze sebe opravdu skvělý pocit! Ale uznávám, že krabičky nejsou pro každého – chce to nejen obrovskou vůli a čas, ale také kladný vztah k vaření, kreativitu a radost z přípravy jídla.

Tímto ale děkuji i svým blízkým, že se přes určitou skepsi rozhodli investovat do mých prvních krabiček a dát mi úžasný motivační dárek. Jen doufám, že se mi kýžené výsledky podaří udržet natrvalo.

(Soňa S., 31 let)

Doporučujeme

Články odjinud