Soutěž: Vyhrajte balíček s olivovými oleji Minerva. VÝHERCI!

Soutěž: Vyhrajte balíček s olivovými oleji Minerva. VÝHERCI!

Chcete se letos v létě cítit dobře a fit zároveň? Je nejvyšší čas být v jídle vybíraví. Naše jídelníčky zdobí zeleninové saláty, ryby a další svěží pokrmy, které přímo vybízí k použití olivového oleje. Inspirujte se u dávných Řeků, kteří již v antických dobách věděli, jak si zdravě pochutnat.

VÝHERCI: Pavel K. (Brno-Žabovřesky) Jana K. (Čelákovice) Blažena P. (Hranice)


Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ – bohatou na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky – za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Mimo to může s umírněnými porcemi fungovat jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny, spolu s omezením kalorického příjmu, je zaručeným receptem na hubnutí. Důležité je také vybírat potraviny bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny), zasytí totiž na delší dobu.

Klepněte pro větší obrázek

Řekové využívají především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná. Díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale samozřejmě i při stravě plné zdravých potravin je třeba hlídat velikost porcí.

1. Krok ke kráse a zdraví – kvalitní olivový olej

Pokud se chcete stravovat chutně i zdravě, prvním krokem může být používání kvalitního olivového oleje namísto jiných tuků. Správný panenský olivový olej má minimální kyselost a zachovává aroma použitých surovin. Proto se skvěle hodí na marinování masa a ochucování zeleniny a salátů. Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Jednoznačně nejlepší oleje jsou ty z prvního lisování, extra panenské (například olivový olej Minerva Extra panenský). Na vaření je zase vhodný jemnější olej, který vařené pokrmy odlehčí (zvolte Minerva Classic). K ochucení zeleniny a třeba i do těstovinových salátů se naopak hodí prémiový olej výraznější chuti (vyzkoušejte Minerva Kalamata).

Klepněte pro větší obrázek

Pokud si nadále myslíte, že zdravé znamená nudné, Řekové jsou důkazem opaku. V letních měsících si například dávají osvěžující a tolik typické tzatziki. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale dají se jíst i samotné. Základem jsou okurky, bílý řecký jogurt, česnek, vinný ocet a hlavně extra panenský olivový olej. Nalaďte se na vlnu Řecka a ochutnejte tradiční pokrmy. Nejenže jsou chutné, ale rázem se budete v plakách u vody cítit lépe.

Klepněte pro větší obrázek

Chcete si také vy doma pochutnat na zdravé řecké kuchyni? Soutěžte o kvalitní řecké olivové oleje Minerva, které uplatníte jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Díky nezaměnitelné chuti čerstvě sesbíraných oliv s bohatou strukturou promění každý pokrm v delikatesu. Ideální jsou do salátových dressingů, ke grilovanému masu, zelenině nebo do těstovin.

Správnou odpověď naleznete na http://www.minerva-foods.com/cz/.

Pro tři šťastné výherkyňe, které odpovědí správně na soutěžní otázku a jejich odpověď dorazí jako 40., 80. a 120. v pořadí, vyhrají balíček s 3 různými olivovými oleji Minerva v hodnotě 500 Kč. Soutěž končí v neděli 1.6. o půlnoci.**

Doporučujeme

Články odjinud