Sezóna dýní je právě v plném proudu, a tak tyto plodiny dostávají prostor i v českých kuchyních. Na recepty a zejména polévku z dýně hokkaidó nedá dopustit řada z nás, ale co zkusit dát šanci její méně známé příbuzné? Ze špagetové dýně se také dají uvařit skvělé pochoutky!
Dýňové špagety
Suroviny
- špagetová dýně
- rajčatová omáčka
- sýr
Postup
Před podáváním je nezbytné dýni upéct. Špagetovou dýni nemusíme loupat, protože se jí pouze dužina. Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzduch na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a lžící ji zbavíme semínek. Vnitřek potřeme olivovým olejem.
Dýni vložíme na plech řezem vzhůru a pečeme cca 45 minut. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy ji půjde snadno vidličkou dělit na vlákna připomínající špagety.
Takto připravené špagety můžeme podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou nebo jim dopřát sýr a křupavou slaninu a připravit jednoduchý a nebesky chutný pokrm. Skvěle v podzimním čase zahřeje.
Jak na rychlou dýňovou polévku? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 5
Špagetová dýně zapečená se sýrem
Suroviny
- špagetová dýně menší
- 250 ml smetany na vaření
- 4 PL bazalkového pesta k podávání
- 1 ČL oregana
- 260 g mraženého listového špenátu
- 125 g ricotty
- sůl
- pepř
- špetka sušeného chilli
- 150 g nastrouhaného sýra
- 100 mg nastrouhané mozzarelly
- tymián
Postup
Rozpálíme troubu na 220 °C. Špagetové dýně rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. V míse smícháme smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochutíme solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmícháme 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.
Marta Pušová
3. listopadu 2023
Poloviny dýně vložíme do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolíme je a opepříme. Zbytek gruyèru rozprostřeme do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvíme mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypeme zbytkem mozzarelly. Zakryjeme pekáček volně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut, pak sundáme alobal a pečeme další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající. Vyjmeme, necháme 5 minut stát, pak vidličkou rozrušíme dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypeme tymiánem nebo oreganem a podáváme s dalším pestem na případné pokapání.
Pokračování 3 / 5
Pizza ze špagetové dýně
Suroviny
- 1 špagetovou dýni
- olivový olej
- 1 vejce
- 0,5 ČL oregana
- 0,25 ČL kajenského pepře, možno nahradit chilli kořením
- 0,5 PL soli
- 400 g konzervovaných rajčat loupaných
- 3 ks mozzarelly na plátky
- 150 g cherry rajčat rozpůlených nebo na plátky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 hrst bazalky
- nastrouhaný parmazán
Postup
Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a odstraníme z ní semínka a to, co je obklopuje. Vnitřek dýně lehce potřeme olivovým olejem. Položíme je řezem vzhůru na plech a pečeme asi 45 minut, až půjde dužina snadno dělit vidličkou na vlákna – špagety. Necháme zchladnout. Z dýně vyškrabeme vidličkou špagety a položíme je na vrstvu papírových utěrek, aby se vysušily. Na pizzu je třeba z nich vytáhnout co nejvíc vody.
Marta Pušová
30. září 2022
V míse smícháme dýňové špagety s vejcem, kořením a solí. Teplotu v troubě zvýšíme na 200/180 °C a vložíme do ní plech. Až bude trouba zahřátá, opatrně vyjmeme plech, položíme na něj pečicí papír a rozetřeme na něj v tenké vrstvě dýňové „těsto“. Pečeme, až okraje začnou hnědnout, asi 20–25 minut. Pak potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe mozzarellou a rajčátky, podle chuti osolíme a opepříme. Zapékáme asi 5 minut, aby se sýr roztekl. Posypeme bazalkou a parmazánem a podáváme.
Pokračování 4 / 5
Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami
Suroviny
- 700 g špagetová dýně (syrové špagetové dýně)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka tymiánu
- 200 g žampionů (na plátky)
- sůl
- černý pepř
- 60 g parmazánu
Postup
Dýni rozpůlíme, trochu pokapeme olivovým olejem a pečeme ji na 200 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne. Dýni pak necháme vychladnout a vidličkou naškrábeme „špagety“.
Na olivovém oleji necháme zpěnit nasekaný česnek, přidáme nasekaný tymián a plátky žampionů a vše spolu opékáme asi 10 minut dozlatova.
K žampionům pak přidáme nastrouhaný parmazán a hned vmícháme „špagety“, které necháme už jen prohřát, dosolíme, opepříme a podáváme je na talíři zasypané ještě trochou parmazánu.
Pokračování 5 / 5
Špagetová dýně s krevetami a cherry rajčaty
Suroviny
- 150 g čerstvých nebo předvařených krevet
- ½ špagetové dýně
- 10 cherry rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička másla
- čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, estragon, libeček)
- bazalka
- citron
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Postup
Ze špagetové dýně vydlabeme jádra a naplníme ji čerstvými bylinkami a máslem. Přikryjeme alobalem a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 160 °C s horkovzduchem. Upečenou dužinu vydlabeme vidličkou, aby vznikly špagety.
Omytá cherry rajčata rozkrojíme na půlky, česnek utřeme. Na rozehřátou hlubší pánev nalijeme olivový olej, přidáme česnek a krevety (očištěné, zbavené střívek), chvilku restujeme a přidáme rajčata, sůl a pepř. Restujeme další cca 2 minuty, na závěr přidáme špagetovou dýni, dochutíme. Na talíři dozdobíme listy bazalky a měsíčkem citronu.
Markéta Žídková
24. září 2021