Špagetová dýně vám zachutná: Zařaďte do podzimního jídelníčku nové recepty   | foto: iStock

foto: iStock

Špagetová dýně vám zachutná: Zařaďte do podzimního jídelníčku nové recepty

Sezóna dýní je právě v plném proudu, a tak tyto plodiny dostávají prostor i v českých kuchyních. Na recepty a zejména polévku z dýně hokkaidó nedá dopustit řada z nás, ale co zkusit dát šanci její méně známé příbuzné? Ze špagetové dýně se také dají uvařit skvělé pochoutky!

Dýňové špagety

Suroviny

  • špagetová dýně
  • rajčatová omáčka
  • sýr

Postup

Před podáváním je nezbytné dýni upéct. Špagetovou dýni nemusíme loupat, protože se jí pouze dužina. Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzduch na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a lžící ji zbavíme semínek. Vnitřek potřeme olivovým olejem.

Dýni vložíme na plech řezem vzhůru a pečeme cca 45 minut. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy ji půjde snadno vidličkou dělit na vlákna připomínající špagety.

Takto připravené špagety můžeme podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou nebo jim dopřát sýr a křupavou slaninu a připravit jednoduchý a nebesky chutný pokrm. Skvěle v podzimním čase zahřeje.

Jak na rychlou dýňovou polévku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Špagetová dýně zapečená se sýrem

Suroviny

  • špagetová dýně menší
  • 250 ml smetany na vaření
  • 4 PL bazalkového pesta k podávání
  • 1 ČL oregana 
  • 260 g mraženého listového špenátu 
  • 125 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • špetka sušeného chilli 
  • 150 g nastrouhaného sýra
  • 100 mg nastrouhané mozzarelly
  • tymián

Postup

Rozpálíme troubu na 220 °C. Špagetové dýně rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. V míse smícháme smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochutíme solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmícháme 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.

Poloviny dýně vložíme do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolíme je a opepříme. Zbytek gruyèru rozprostřeme do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvíme mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypeme zbytkem mozzarelly. Zakryjeme pekáček volně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut, pak sundáme alobal a pečeme další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající. Vyjmeme, necháme 5 minut stát, pak vidličkou rozrušíme dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypeme tymiánem nebo oreganem a podáváme s dalším pestem na případné pokapání.

Pokračování 3 / 5

Pizza ze špagetové dýně

Suroviny

  • 1 špagetovou dýni
  • olivový olej
  • 1 vejce 
  • 0,5 ČL oregana
  • 0,25 ČL kajenského pepře, možno nahradit chilli kořením
  • 0,5 PL soli
  • 400 g konzervovaných rajčat loupaných
  • 3 ks mozzarelly na plátky
  • 150 g cherry rajčat rozpůlených nebo na plátky
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 hrst bazalky
  • nastrouhaný parmazán

Postup

Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a odstraníme z ní semínka a to, co je obklopuje. Vnitřek dýně lehce potřeme olivovým olejem. Položíme je řezem vzhůru na plech a pečeme asi 45 minut, až půjde dužina snadno dělit vidličkou na vlákna – špagety. Necháme zchladnout. Z dýně vyškrabeme vidličkou špagety a položíme je na vrstvu papírových utěrek, aby se vysušily. Na pizzu je třeba z nich vytáhnout co nejvíc vody.

V míse smícháme dýňové špagety s vejcem, kořením a solí. Teplotu v troubě zvýšíme na 200/180 °C a vložíme do ní plech. Až bude trouba zahřátá, opatrně vyjmeme plech, položíme na něj pečicí papír a rozetřeme na něj v tenké vrstvě dýňové „těsto“. Pečeme, až okraje začnou hnědnout, asi 20–25 minut. Pak potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe mozzarellou a rajčátky, podle chuti osolíme a opepříme. Zapékáme asi 5 minut, aby se sýr roztekl. Posypeme bazalkou a parmazánem a podáváme.

Pokračování 4 / 5

Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami

Suroviny

  • 700 g špagetová dýně (syrové špagetové dýně) 
  • 4 lžíce olivového oleje 
  •  2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 200 g žampionů (na plátky)
  • sůl
  • černý pepř
  • 60 g parmazánu

Postup

Dýni rozpůlíme, trochu pokapeme olivovým olejem a pečeme ji na 200 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne. Dýni pak necháme vychladnout a vidličkou naškrábeme „špagety“.

Na olivovém oleji necháme zpěnit nasekaný česnek, přidáme nasekaný tymián a plátky žampionů a vše spolu opékáme asi 10 minut dozlatova.

K žampionům pak přidáme nastrouhaný parmazán a hned vmícháme „špagety“, které necháme už jen prohřát, dosolíme, opepříme a podáváme je na talíři zasypané ještě trochou parmazánu.

Pokračování 5 / 5

Špagetová dýně s krevetami a cherry rajčaty

Suroviny

  • 150 g čerstvých nebo předvařených krevet
  • ½ špagetové dýně
  • 10 cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička másla
  • čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, estragon, libeček)
  • bazalka
  • citron
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Ze špagetové dýně vydlabeme jádra a naplníme ji čerstvými bylinkami a máslem. Přikryjeme alobalem a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 160 °C s horkovzduchem. Upečenou dužinu vydlabeme vidličkou, aby vznikly špagety.

Omytá cherry rajčata rozkrojíme na půlky, česnek utřeme. Na rozehřátou hlubší pánev nalijeme olivový olej, přidáme česnek a krevety (očištěné, zbavené střívek), chvilku restujeme a přidáme rajčata, sůl a pepř. Restujeme další cca 2 minuty, na závěr přidáme špagetovou dýni, dochutíme. Na talíři dozdobíme listy bazalky a měsíčkem citronu.

Doporučujeme

Články odjinud