Špagetová dýně je hitem podzimní kuchyně: Tyto recepty stojí za to vyzkoušet! | foto: iStock

foto: iStock

Špagetová dýně je hitem podzimní kuchyně: Tyto recepty stojí za to vyzkoušet!

Sezóna dýní je právě v plném proudu, a tak tyto plodiny dostávají prostor i v českých kuchyních. Na recepty a zejména polévku z dýně hokkaidó nedá dopustit řada z nás, ale co zkusit dát šanci její méně známé příbuzné? Ze špagetové dýně se také dají uvařit skvělé pochoutky!

Dýňové špagety

Suroviny

špagetová dýně
rajčatová omáčka
sýr

Postup

Před podáváním je nezbytné dýni upéct. Špagetovou dýni nemusíme loupat, protože se jí pouze dužina. Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzduch na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a lžící ji zbavíme semínek. Vnitřek potřeme olivovým olejem.

Dýni vložíme na plech řezem vzhůru a pečeme cca 45 minut. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy ji půjde snadno vidličkou dělit na vlákna připomínající špagety.

Takto připravené špagety můžeme podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou nebo jim dopřát sýr a křupavou slaninu a připravit jednoduchý a nebesky chutný pokrm. Skvěle v podzimním čase zahřeje.

Jak na rychlou dýňovou polévku? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Špagetová dýně zapečená se sýrem

Suroviny

špagetová dýně menší
250 ml smetany na vaření
4 PL bazalkového pesta k podávání
1 ČL oregana 
260 g mraženého listového špenátu 
125 g ricotty
sůl
pepř
špetka sušeného chilli 
150 g nastrouhaného sýra
100 mg nastrouhané mozzarelly
tymián

Postup

Rozpálíme troubu na 220 °C. Špagetové dýně rozřízneme napůl a vydlabeme semínka. V míse smícháme smetanu, pesto, povolený a vyždímaný špenát a ricottu. Ochutíme solí, pepřem a chilli vločkami. Nakonec vmícháme 100 g nastrouhaného gruyèru (nebo jiného sýra) a polovinu nastrouhané mozzarelly.

Poloviny dýně vložíme do nižšího pekáčku řeznou stranou nahoru, osolíme je a opepříme. Zbytek gruyèru rozprostřeme do vydlabaných středů, pak na dýně rovnoměrně navrstvíme mix smetany, pesta, špenátu a sýrů. Povrch posypeme zbytkem mozzarelly. Zakryjeme pekáček volně alobalem a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut, pak sundáme alobal a pečeme další 20 minut, dokud není dužina dýní měkká a sýr zlatavý a bublající. Vyjmeme, necháme 5 minut stát, pak vidličkou rozrušíme dužinu tak, aby vznikly charakteristické třásně (špagety) a dužina se promíchala se sýrovou náplní. Posypeme tymiánem nebo oreganem a podáváme s dalším pestem na případné pokapání.

Pokračování 3 / 5

Pizza ze špagetové dýně

Suroviny

1 špagetovou dýni
olivový olej
1 vejce 
0,5 ČL oregana
0,25 ČL kajenského pepře, možno nahradit chilli kořením
0,5 PL soli
400 g konzervovaných rajčat loupaných
3 ks mozzarelly na plátky
150 g cherry rajčat rozpůlených nebo na plátky
sůl
čerstvě mletý pepř
1 hrst bazalky
nastrouhaný parmazán

Postup

Troubu předehřejeme na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Dýni podélně rozpůlíme a odstraníme z ní semínka a to, co je obklopuje. Vnitřek dýně lehce potřeme olivovým olejem. Položíme je řezem vzhůru na plech a pečeme asi 45 minut, až půjde dužina snadno dělit vidličkou na vlákna – špagety. Necháme zchladnout. Z dýně vyškrabeme vidličkou špagety a položíme je na vrstvu papírových utěrek, aby se vysušily. Na pizzu je třeba z nich vytáhnout co nejvíc vody.

V míse smícháme dýňové špagety s vejcem, kořením a solí. Teplotu v troubě zvýšíme na 200/180 °C a vložíme do ní plech. Až bude trouba zahřátá, opatrně vyjmeme plech, položíme na něj pečicí papír a rozetřeme na něj v tenké vrstvě dýňové „těsto“. Pečeme, až okraje začnou hnědnout, asi 20–25 minut. Pak potřeme rajčatovou omáčkou, poklademe mozzarellou a rajčátky, podle chuti osolíme a opepříme. Zapékáme asi 5 minut, aby se sýr roztekl. Posypeme bazalkou a parmazánem a podáváme.

Pokračování 4 / 5

Špagetová dýně s parmazánem a česnekovými houbami

Suroviny

700 g špagetová dýně (syrové špagetové dýně) 
4 lžíce olivového oleje 
 2 stroužky česneku
1 snítka tymiánu
200 g žampionů (na plátky)
sůl
černý pepř
60 g parmazánu

Postup

Dýni rozpůlíme, trochu pokapeme olivovým olejem a pečeme ji na 200 °C řezem dolů asi 45 minut, dokud nezměkne. Dýni pak necháme vychladnout a vidličkou naškrábeme „špagety“.

Na olivovém oleji necháme zpěnit nasekaný česnek, přidáme nasekaný tymián a plátky žampionů a vše spolu opékáme asi 10 minut dozlatova.

K žampionům pak přidáme nastrouhaný parmazán a hned vmícháme „špagety“, které necháme už jen prohřát, dosolíme, opepříme a podáváme je na talíři zasypané ještě trochou parmazánu.

Pokračování 5 / 5

Špagetová dýně s krevetami a cherry rajčaty

Suroviny

150 g čerstvých nebo předvařených krevet
½ špagetové dýně
10 cherry rajčat
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
1 lžička másla
čerstvé bylinky (tymián, oregano, rozmarýn, estragon, libeček)
bazalka
citron
čerstvě mletý černý pepř
sůl

Postup

Ze špagetové dýně vydlabeme jádra a naplníme ji čerstvými bylinkami a máslem. Přikryjeme alobalem a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 160 °C s horkovzduchem. Upečenou dužinu vydlabeme vidličkou, aby vznikly špagety.

Omytá cherry rajčata rozkrojíme na půlky, česnek utřeme. Na rozehřátou hlubší pánev nalijeme olivový olej, přidáme česnek a krevety (očištěné, zbavené střívek), chvilku restujeme a přidáme rajčata, sůl a pepř. Restujeme další cca 2 minuty, na závěr přidáme špagetovou dýni, dochutíme. Na talíři dozdobíme listy bazalky a měsíčkem citronu.

Doporučujeme

Články odjinud