Spáleniny od sluníčka? Babské rady pomůžou!

Spáleniny od sluníčka? Babské rady pomůžou!

Nejlepší je samozřejmě nedat slunci šanci a spálení předcházet pomocí kvalitních opalovacích a poopalovacích krémů, ne vždy se ale zadaří. Někdy navíc lépe než jakékoliv krémy fungují babské rady. Jak se léčíte vy?

Zázračné nízkotučné mléko

Konečně se našel důvod, proč je nízkotučné mléko dobré! Hodí se skvěle na pokožku spálenou od slunce. Smíchejte jeden šálek mléka se čtyřmi šálky vody, přidejte pár kostek ledu. Do směsi ponořte obklad a přikládejte ho na postižené části na patnáct až dvacet minut. Opakujte zhruba po dvou až čtyřech hodinách.

Pokračování 2 / 11

Zábal z ovesných vloček

Vezměte ovesné vločky (ale neslazené!) a zabalte je do gázy. Tu pak opatrně, aby se vločky nevysypaly, namočte do vlažné vody. Zábal nechte chvíli ponořený do vody a poté ho vyjměte a položte na spálená místa. Takto aplikujte co dvě až čtyři hodiny. Z ovesných vloček si můžete udělat i koupel. Pokud přidáte ještě trochu bílého jogurtu, dvě lžíce medu a aloe vera, tak nezískáte chutnou snídani, ale protizánětlivou hojivou koupel, která vám uleví.

Pokračování 3 / 11

Mast z kukuřičného škrobu

Jestli doma máte kukuřičný škrob, pak si z něj můžete udělat zklidňující mast po opalování, která uleví rozpálené pokožce. Stačí, abyste jej smíchali s vodou tak, aby vznikla pasta. Tu pak rozetřete na místech, kde to potřebujete.

Pokračování 4 / 11

Dejte si čaj

Museli byste vypít litry a litry čaje, abyste měli dostatek pytlíků, které by zakryly celou plochu spálených zad. Jestli jste se ale spálili na místech, kde je často opomínán krém na opalování, jako jsou třeba třísla, čaj vám přijde vhod. Stejně tak čajové sáčky můžete přiložit na obličej, pokud vypadáte jako rudoch.

Pokračování 5 / 11

Léčivé mléčné bílkoviny

Nejen mléko, ale i mléčné výrobky mají uklidňující vliv na podrážděnou kůži. Mléčné bílkoviny a vápník totiž pokožku nejen konejší, ale mají i léčebné účinky při její obnově. Naneste si jogurt přímo na poškozenou kůži a nechte ho chvíli působit. Poté opláchněte vodou a jemně osušte.

Pokračování 6 / 11

Bylinkové obklady

Léčivou sílu mají i bylinky, které vám při správné kombinaci zajistí klidný spánek. A to i tehdy, když je nebudete pít, ale odvarem z nich budete smáčet spálené části těla. Do jednoho šálku vody přidejte dvě lžíce sušené máty, levandule a jitrocele. Až se odvar začne vařit, sundejte ho z ohně a nechte vychladnout. Do lektvaru namáčejte hadr a přikládejte ho na nejpostiženější části. Kombinace těchto bylinek má totiž chladivé účinky.

Jak poznat rakovinu kůže?

Pokračování 7 / 11

Uvařte si salát

Ne že byste si měli uvařit bramborový salát, ten by vám asi na spálená záda příliš nepomohl. I když je jasné, že by člověka přivedl na lepší myšlenky. Ale aby se vám ulevilo od planoucí pokožky, uvařte si ve vodě listy hlávkového salátu. Poté slijte a vyvařenou tekutinu dejte vychladit na několik hodin do ledničky. Salátovou vodu pak naneste na vatovou gázu a přikládejte ji na spálená místa.

Pokračování 8 / 11

Hydratujte!

Nejen kůži zvenku, ale i zevnitř hydratujte. Protože jste ji na sluníčku pořádně vysušili, bude teď potřebovat dodat vláhu. Proto neváhejte a několikrát denně si vlezte do ledové sprchy, která vám nejen uleví od bolesti, ale i vás zvenku hydratuje. Po celý den pak pijte dostatek vody, aby se pokožka mohla zregenerovat. Abyste neměli brzy plný žaludek vody, jezte i ovoce a zeleninu, které vám dodají tekutiny. Nejlepšími pomocníky jsou meloun nebo okurka. Do té doby, než kůže ztmavne, byste neměli používat mýdla, která mohou také dehydratovat.

Pokračování 9 / 11

Koupel z jedlé sody

Jestli jste třeba usnuli na sluníčku a vaše celé tělo se ocitá v jednom ohni, pak vám nejlépe pomůže koupel. Kromě ovesných vloček můžete v kuchyni zapátrat dál, a pokud narazíte na jedlou sodu, šup s ní do vany s vlažnou vodou! Až vylezete ven, rozhodně se neutírejte ručníkem, nechte na sobě tekutinu zaschnout. Není to toxické, takže vám to rozhodně nemůže uškodit. Naopak to zmírní bolest způsobenou spálením.

Pokračování 10 / 11

Bramborová kaše na kůži

Oblíbeným trikem, jak si ulevit od spálené pokožky, je bramborové mléko. Vezměte dvě brambory, nakrájejte je na malé kousky a vložte do mixéru. Rozmixujte je do co nejjemnější konzistence. Můžete přidat i trochu vody. Poté vzniklou bramborovou kaši naneste na spálená místa a nechte zaschnout. Pak se osprchujte studenou vodou. Aplikovat můžete několikrát denně.

Pokračování 11 / 11

Nejlepší je prevence

Každopádně nejlepším lékem na spálenou pokožku je vůbec se do tohoto stavu nedostat. Stačí, abyste se drželi pár základních pravidel. Mažte se krémem co dvě hodiny, a to bez ohledu na to, jestli jste ve městě nebo se chystáte k vodě. I ve zdánlivě chladných uličkách starého města se můžete parádně spálit.

Doporučujeme

Články odjinud