Spalničky válcují Česko. Jste proti nim imunní? Takhle to zjistíte

Spalničky válcují Česko. Jste proti nim imunní? Takhle to zjistíte

Spalničky běžně považujeme za dětské onemocnění. Jenže bohužel ohrožují i dospělé. Pokud dojde ke komplikacím, hrozí zápal plic či zánět mozku, který může být i smrtelný. Jak tedy zjistit, zda jste pořád vůči spalničkám imunní, a lze se nechat naočkovat i ve vyšším věku?

V posledních letech se v České republice opakovaně setkáváme s onemocněním spalničkami, které se v minulosti díky očkování vakcínou podařilo téměř vymýtit. Šíření onemocnění napomáhá odmítání očkování části populace. Navíc u řady lidí očkovaných v dětství došlo po více než 20 letech k vymizení ochranných protilátek. Jedině pokud jste již spalničky prodělala, máte vůči nim celoživotní imunitu. Zda je každý z nás proti onemocnění chráněn, lze zjistit rychlým laboratorním vyšetřením protilátek proti spalničkám třídy IgG z krve.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se projeví asi 10–12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou, kašlem, slzením očí – a po dalších asi 3–7 dnech i následnou červenou vyrážkou, která přetrvává asi týden.

„Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve 30 % případů. Komplikace představují infekce ucha, kde můžou hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí, nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. V ohrožení jsou zejména děti ve věku do 5 let a dospělí starší 20 let,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Bohužel v praxi testy prokazují častý nedostatek ochranných IgG protilátek, znamená to, že v tom případě už člověk není imunní. Kdy se nechat vyšetřit? Pokud člověk ví, že má sníženou imunitu, pracuje ve zdravotnictví nebo školství, kde přichází do styku s malými dětmi. 

Také pokud se ve vašem okolí spalničky vyskytnou, protože jak již bylo řečeno, jedná se o velmi nakažlivé onemocnění. Na testy posílají lékaři nebo si o ně můžete zažádat, pokud test proběhne na vaši žádost, většinou se musí hradit. Testy ale nejsou finančně náročné, cena se pohybuje mezi 600 až 700 Kč a výsledek je známý do druhého dne. 

Pokud by vám testy prokázaly nedostatek protilátek, můžete se nechat naočkovat. Dospělý člověk si ale musí očkování hradit, zdarma a povinné mají očkování proti spalničkám jen děti. 

Doporučujeme

Články odjinud