Španělské muslimky se bouří proti výprasku

Španělské muslimky se bouří proti výprasku

Ženy, vyznávající ve Španělsku islámské náboženství, podaly žalobu proti jednomu z duchovních, který doporučuje uštědřovat ženám výchovný výprask. Více než stovka španělských muslimek ho zažalovala s odvoláním na to, že porušuje ústavní zákonné normy Španělska.

V knize „Islám a žena“ doporučuje tento imám (muslimský duchovní) manželům, aby v naléhavých případech neváhali ukázat manželkám svou sílu. „V průběhu výchovy manželky má muž v případě potřeby právo udělit jí čas od času výchovný výprask,“ uvádí svatý muž ve svém literárním návodu.

Pravda, hlava muslimů v Marbelle doporučuje, aby „rány byly nepříliš silné a byly rozdávány bez krutosti, protože jejich účelem je napravit nesprávné chování manželky“.

„Laskavý“ dovětek však rozhodně nestačí zmírnit spravedlivý hněv rozzuřených muslimek. Dívčí válka, která se v tomto jinak poklidném lázeňském městečku rozpoutala, dostala nevídané obrátky. Ženy kromě potrestání duchovního trvají stažení celého nákladu diskriminační knihy z oběhu a dokonce potrestání autora vyzývajícího k násilí na ženách.

Ctihodný imám zcela evidentně překročil míru trpělivosti i u jindy pokorných muslimských manželek. V případě, že nebudou spokojeny s rozsudkem, jsou totiž rozlícené ženy rozhodnuty obrátit se na Ústavní soud Španělska. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud