Spaní na břiše zabíjí děti

13 komentářů

landerka
1. září • 9:45

Mám 14denní holčičku a v porodnici mi ukázali "úlevovou polohu" na ruce, kdy leží miminko bříškem na ruce a taky na bříško v postýlce, pokrčit nožičky (ona si je pokrčila stejně sama) - ALE jen na hodinu, po usnutí přetočit. Našla jsem diskuze, kde píší, že pro miminko je poloha na bříšku se skrčenýma nožičkama daleko příjemnější, neboť ji zná z bříška maminky .. a ne mít natažené nohy a na zádech a nemít kolem sebe oporu. Moje dcera spí o 100% klidněji na bříšku, než na zádičkách ..

Véna
28. února • 10:15

Ahoj všichni.Souhlasím s tím,že názory lékařů se mění.Mám dvě děti pět let od sebe,když se v roce 87 narodil syn v porodnici(Bulovka P-8)ho neustále pokládaly sestřičky na bříško.Také byl od prvního dne v dupačkách a měl volný pohyb.Po pěti letech se narodila dcera a v porodnici(Apolinář)zase pokládaly na bok a zádíčka,s tím,že po každé manipulaci s dítětem se mají polohy střídat.Na bříško zákaz.Taky byla neustále sešněrovaná i s ručkama v dece.Byla opravdu jak houska na krámě.Před dvěma lety se narodila neteř a zase je všechno jinak.Děti se při spánku pokládají na záda,při chování se mají nosit v takzvaném klubíčku a to poměrně brzy.Též paní doktorka doporučila otužování což v jejím pojetí bylo,že se 3měsíčnímu dítěti dávalo toto oblečení:košilka nebo tričko s dlouhým rukávkem,dupačky a jeden svetřík,čepička a šlo se ven(to byl prosím prosinec).Když švagrová upozornila na studené ručičky bylo jí řečeno,že ty nejsou důležité,že má sáhnout na krk.Nyní čekají druhé tak jsem zvědavá co bude zase jinak.

Norma J.
29. listopadu • 11:02

M-Moje dcerka je rozena 95.Vetsinou uz vsechny maminy pouzivaj papirove plenky,a jeste pres ty plenky nam radili davat dalsi slozene latkove a nozicky taky co nejvice rozkladat.Rentgen nozicek byl taky povinny ve 3 mesicich.

M
29. listopadu • 3:04

Jirka - o tom kyslicniku uhelnatem jsem nepsala, kdyz jsi to napsal ty.
S tim briskem a zady to nevidim vsak jednoznacne tez.

M
29. listopadu • 3:02

Norma - mas pravdu. Me tez rikali v nemocnici, davat deti na brisko. Jak v r. 1967 kdy se narodila dcerka, tak v r. 1977, kdyz se narodil syn. Rozdil byl v tom, jak mam davat pleny detem. V r. 1967 mi ukazovali, ze mam dceri 6 tydnu davat nozicky rovne a prevazovat plenou tak, aby je nemohla rozlozit. Ona pak zadne problemy s nozickama nemela. Kdyz se narodil syn v 77, tak naopak mi rikali v nemocnici (Bulovka na Praze9), ze mu mam davat 3 pleny, aby co nejvice nohy rozkladal. Presne opak. Bohuzel za 3 mesice, kdyz jsem s nim byla na rentgenu nozicek (bylo to povinne pro vsechny deti, nevim jak dnes), tak mu zjistili, ze ma nevyvinuta jaderka a dali mu takove ksandy, kdyz jsem ho do nich navlekla, byl cely skrceny jak zabicka a strasne brecel. Jeste jsme chodili na cviceni do detske kliniky na Karlove. To tvalo rok a co se kluk narval a ja nad nim taky, to nikomu nepreji. Nicmene, syn je v poradku. Jen chci tim rici, ze doktori zas tak moc nevedi, co je pro deti dobre, ci ne.deti jsou jak pokusni kralici. Vzdy za par let zmeni vse o 100% a nikdo se nad tim nepozastavuje. Kdyz byly deti male, mely spat na brisku prave kvuli tem zvratkum. Ted zase na zadech kvuli plynum.Co vymysleji za par let? Chce to brat s rezervou vsechno. Takto bych mohla vypravet donekonecna o lekarske vede a to zaplat panbuh ja jsem dost na svuj vek zdrava. Ale co vidim okolo sebe, to zrovna o velke urovni leceni bohuzel nesvedci. Tim samozrejme nemluvim o vsech doktorech, jiste jsou mezi nimi i kapacity. Take takove znam, jako napr. v Neurologicke klinice v Hradci Kralove.

Norma J.
28. listopadu • 20:44

Zvlastni,v 70.letech,kdyz jsme se bratrem narodili,radili nasi mamce,davejte je spat na brisko,kdyby lezeli na zadech aby nevdechli zvratky.Kdyz se mi pred 7.lety narodila dcerka,ucili nas je davat spinkat na bok a stridat,vubec neucit na dudlik,nedavno se kamaradce narodilo mimco,ji radili,davat na zadicka.Tak je to teda je?Je tu nejaka novopecena maminka,jak se to dela ted?

Žába
28. listopadu • 16:27

Vy nechápete, že uvedené chyby už redakce opravila :-) ?

Ilona
28. listopadu • 10:27

Tak nevím,článek jsem si přečetla 3x a nikde jsem nenašla CO ani slova kysličník uhelnatý...a také píší,že nejbezpečnější pro dítě je spánek na zádech...tak nevím,že bych byla blbá?

27. listopadu • 14:21

Také jsem si to poprvé myslela, ale tam je slovo NEJBEZPEČNĚJŠÍ! Takže je to dobře.

Jirka
27. listopadu • 10:46

M: Nevim, kde mas bricho a zada, ale v tomhle jsem v tom clanku rozpor nenasel. Pise se tam, ze spanek na brisku je rizikovy.

redakce
27. listopadu • 10:44

Jirko, jasne, ze mas pravdu. Nevsimli jsme si toho pri prebirani zpravy.

M
27. listopadu • 9:18

Co to je za blby nadpis? Odporuje si s textem. Nadpis rika,ze spani na brise zabiji deti. V clanku pak je napsan opak, ze lezeni na zadech zabiji deti a ze rodicezvysuji riziko tim, ze nenechavaji dite spat na brisku. To by se melo uvest na spravnou miru.drive bylo znamo, ze spani deti, zvlaste miminek na brise bylo dobre. ted nadpis clanku toto vyvraci! jak u blbych.

Jirka
27. listopadu • 9:13

Kyslicnik uhelnaty (CO)? Vite co to je? To je smrtelny jed vznikajice pri nedokonalem spalovani! Kdyz tohle zacne dychat kojenec (a nejen kojenec), tak je mrtvy natotata. Nepomuze mu ani spat na zadech. Samozrejme v clanku ma byt napsano kyslicnik uhlicity (CO2), coz je plyn, ktery vznika pri nasem dychani jako odpadni latka. Clovek ma skutecne v mozku receptor, ktery hlida mnozstvi CO2 v krvi a pri prekroceni bije na poplach. To je taky duvod, proc nevydrzite bez dechu dele nez nejakou jednu minutu (nebo i vic, ale to musite byt trenovani).

Doporučujeme

Články odjinud