Špatný nákup může zkazit Velikonoce

Špatný nákup může zkazit Velikonoce

Velikonoční nákupní horečka vrcholí a na SOS se obracejí spotřebitelé s poznatky, že ne všechno potravinářské zboží, které se objevuje na pultech, je kvalitní a čerstvé. Proto SOS apeluje na spotřebitele, aby si během velikonočních nákupů velmi pečlivě všímali nejen data spotřeby, ale i způsobu, jak jsou některé rychle se kazící potraviny v obchodech uskladněny.

Na SOS se obrátilo v posledních dnech mnoho spotřebitelů, kteří mají podezření, že velikonoční vajíčka, zajíci a další figurky prezentující se v obchodech jako čokoládové, nejsou skutečně vyrobené z čokolády. Právě u těchto výrobků - a prokázal to i průzkum, který SOS dělalo ve spolupráci s Českou televizí -, bývají mnohdy dražší suroviny jako kakao a kakaové máslo nahrazovány rostlinnými tuky. Místo kakaa se totiž vzhledem k jeho rostoucí ceně stále více využívají různé náhražky. Využívá se např. karabový prášek, který vzniká semletím oplodí svatojánského chleba, jímž se ve Středozemí krmí ovce a velbloudi, kakaové máslo se pak nahrazuje rostlinnými tuky, ale těmi nejméně vhodnými pro zdraví člověka.

Nicméně obchodníci nabízejí tyto figurky mezi čokoládovými výrobky a na dotaz spotřebitelů tvrdí, že jde o čokoládu. Což je klamání spotřebitele, které je postižitelné podle zákona o ochraně spotřebitele. Vodítkem, zda koupit či nekoupit, je složení výrobku uvedené na obalu. Pokud spotřebitel vidí na prvních místech vysoké procento rostlinného tuku, mělo by to být pro něj varování, že jde o náhražku, stejně jako nízká cena.

„Spotřebitelé si také všimli, že ve velkých řetězcích se nabízejí v těchto dnech tuky k pečení v akci, ale jsou vybalené a složené uprostřed obchodu, nikoliv v chladicím boxu, jak by měly být,“ upozorňuje tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „Varujeme spotřebitele, aby si všímali podobných jevů, případně upozornili obsluhu a když to nepomůže, pak Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Určitě také nedoporučujeme kupovat vařená barvená vejce nabízená stejným způsobem s trvanlivostí do poloviny dubna. Vařená vejce mají trvanlivost 5 – 10 dní při uložení v chladu, “ upozorňuje mluvčí.

O Velikonocích se také hodně kupují hrozinky. U nich by si měli spotřebitelé dávat pozor na plísně, vyloučit je nelze nikdy, ale základní zásada zní: Hlídat si datum použitelnosti, což platí ovšem u všech potravinářských výrobků.

zdroj: SOS - Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) www.spotrebitele.info ilustrační foto: dáma.cz

Doporučujeme

Články odjinud