Spěch a nezdravé svačinky. Hlavní chyby, které děláme v práci při hubnutí | Foto: iStock

Foto: iStock

Spěch a nezdravé svačinky. Hlavní chyby, které děláme v práci při hubnutí

Až vás v práci přepadne hlad, buďte připraveni. Mějte v kabelce oběd z domova, vytipované restaurace v okolí, kde vaří kvalitní a zdravé jídlo, a šuplík plný zdravých svačinek. Tyhle strategie podpoří vaši snahu o hubnutí.

Plánujte 

Chcete-li zdravě a dietně jíst i v práci, je ideální vytvořit si jídelní plán na následující den. A to ještě dřív než půjdete spát. „Přemýšlejte o tom, co vás čeká druhý den, a podle toho si rozvrhněte oběd i svačiny,“ radí Kristen Smithová, dietoložka a mluvčí American Heart Association. Mnoho lidí ale žádný plán nemá, takže se stává, že pak poruší svá předsevzetí, protože najednou je přepadne tak velký hlad, že to prostě nejde vydržet.

V případě, že máte před sebou dlouhý a náročný den, je příprava jídla předem o to důležitější. „Pokud nemáte jídelní plán a čekají vás porady či schůzky, pravděpodobně pak celý den hladovíte nebo se odbýváte rychlovkami. To je ovšem z dlouhodobého hlediska nejhorší scénář, který vede k přejídání,“ potvrzuje i Hana Pávková Málková ze STOBu. Ale nikdo není dokonalý, pokud to jeden den nezvládnete, netrapte se, poučte se a na další den už si jídlo připravte.

Jak zdravé je smoothie? Mrkněte na video: 

Pokračování 2 / 6

Oběd z domova

Jakmile řešíte jídlo až v okamžiku, kdy jste hladoví, dostáváte se do zbytečného stresu. Ten ale můžete snadno eliminovat, když si do práce přinesete vlastní oběd. To je ideální varianta, ale pokud nemáte čas si oběd připravit, mějte v rukávu náhradní řešení. „Když nemůžete mít vlastní oběd, promyslete si předem, co nutričně vhodného budete jíst a kde. Zjistěte si v okolí své práce, kde je obchod s potravinami, jaké jsou tam restaurace a jak kvalitně se tam vaří,“ doporučuje Hana Pávková Málková. Mrkněte také do supermarketů. Řada z nich už prodává hotové jídlo například s certifikátem „Vím, co jím“, který vám garantuje, že je to kvalitní a nutričně vyvážené jídlo. Můžete ho mít i v zásobě v lednici. 

Co se týče zdravého obědu, měl by obsahovat dostatek kvalitních bílkovin (kuřecí maso, fazole, tofu, králíka, vejce, ryby), komplexních sacharidů a zeleniny. Myslete na to, aby polovinu vašeho talíře tvořila zelenina.

Pokračování 3 / 6

Zdravé přestávky se svačinou

Je čas na kávu nebo na protažení? Zařiďte to tak, abyste do svého šálku nepřidávali zbytečně moc dalších kalorických přísad a prázdných kalorií. Omezte cukr nebo ho zcela vypusťte. Zvažte přidání smetany a nahraďte ji nízkotučným mlékem. „Pro zvýšení chuti bez kalorií si můžete do kávy přisypat trochu skořice nebo špetku vanilkového extraktu,“ doporučuje Kristen Smithová. Nezapomeňte též popíjet neperlivou vodu, klidně kohoutkovou, nebo bylinkový či ovocný čaj. Pomůže vám to, abyste zahnali chutě.

Pokračování 4 / 6

Chytré mlsání

Je důležité poslouchat žaludek, zda už nevykazuje známky hladu. Jíst každé tři až pět hodin obvykle pomáhá udržet hlad pod kontrolou. Pro většinu lidí to znamená svačit asi tři hodiny po obědě. To ale někteří nevydrží, třeba proto, že v řadě velkých firem bývají na chodbách automaty na sušenky, chipsy a bonbony. Je to velké lákadlo, na které se spousta lidí nachytá. Abyste se mu vyhnuli, zabalte si doma i svačinky, které obsahují vlákninu a bílkoviny, jež vás udrží déle syté.

„V práci se také hodí v případě nouze železná zásoba v šuplíku,“ říká Hana Pávková Málková ze STOBu. Mohou to být ořechy (zdroj vlákniny a zdravých tuků), které lze doplnit o čerstvé ovoce nebo mléčné výrobky. Vybírejte ale nesolené ořechy. Dále je vhodný řecký jogurt, nízkotučný sýr (třeba nakrájený na kostičky), proteinová tyčinka, ovoce nebo syrová zelenina.

Pokračování 5 / 6

Porady, kolegové a nedostatek času

Mezi další časté chyby při stravování v práci patří nedostatek času na jídlo. Máte-li toho hodně a nestíháte-li, pak zapomínáte i na to, abyste se najedli. Proto je nutné vyhradit si skutečně čas na jídlo – klidně si dát upozornění do telefonu, aby vás „vyhnal“ od stolu. Najíst se zvládnete i za dvacet minut a ty vás přece nezabijí. Pokud jde o celodenní porady, obvykle se během nich dělají přestávky. Je-li porada jinde než ve vaší kanceláři, mějte po ruce zdravou „náhražku“, aby vás nelákalo připravené občerstvení.

Pokračování 6 / 6

Když nechcete stát stranou

Řada lidí se nechá ovlivnit i svými kolegy, kteří je zvou na oběd do restaurace. Máte-li nějaký dietní režim, jednoduše jim řekněte, že se snažíte jíst zdravě a že s nimi půjdete třeba jen jednou za čas. Většina restaurací má na svých stránkách jídelníček, který si lze prohlédnout předem, takže podle toho se zařiďte. Buďte připravení na to, že zprvu mohou kolegové váš výběr zdravého jídla komentovat, ale brzo si na to zvyknou. Nebo pokud to jde, navrhněte naopak čas od času zdravou restauraci, kam zase vezmete kolegy vy. 

Doporučujeme

Články odjinud