Speciality, které mají grády

11. 4. 2016
Lahodná chuť alkoholu dokáže jinak docela obyčejným receptům dát ten správný šmrnc.

Čokoládový řez s voňavým krémem

1 plech 20x30 cm - příprava: 50 minut

  • 5 vajec
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 g másla nebo hery + na vymazání formy
  • 50 g kakaa
  • 250 g hrubé mouky + na vysypání plechu
  • 150 g mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce tuzemáku
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • čokoládové hoblinky

Žloutky utřete s cukrem, máslem nebo herou a kakaem do pěny. Po lžících přidávejte prosetou mouku a nakonec vmíchejte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na vymazaný a vysypaný plech a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Mascarpone vyšlehejte s tuzemákem a cukrem a pak zapracujte ušlehanou smetanu. Krém natřete na koláč a dozdobte čokoládovými hoblinkami.


Kuře na červeném víně

4 porce - příprava: 60 minut

  • 4 kuřecí stehna
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 5 brambor
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule

Kuřecí stehna osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku vyloženého hoblinami másla. Potřete je prolisovaným česnekem a podlijte červeným vínem. Pečte asi 45 minut při 180 °C. Brambory nakrájejte na kostičky, uvařte v osolené vodě do poloměkka a potom orestujte na pánvi na lžíci oleje. Asi 10 minut před dopečením obložte kuřecí stehna plátky cibule. Pečte dozlatova a podávejte s opečenými bramborami přelité vinným výpekem.


Parenica ve vinném těstíčku

2 porce - příprava: 20 minut

  • 2 sýry parenica
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 42 g droždí
  • 1 lžička mleté papriky
  • 100 ml vína
  • sůl
  • olej na smažení

Sýr nakrájejte na plátky silné asi 7 mm. Mouku smíchejte s vejcem, rozdrobeným droždím, mletou paprikou, vínem a trochou soli, až vznikne jemné těstíčko. Plátky sýra namáčejte v těstíčku a smažte v rozpáleném oleji. Přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Mletou papriku můžete vynechat nebo ji nahradit jiným kořením.


Mléčná rýže s vaječným likérem

5 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

  • 1 plechovka salka
  • 3 hrnky plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku rýže
  • 6 lžic vaječného likéru
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo podle chuti)
  • borůvkový kompot
  • lístky máty na ozdobu

Rýži uvařte v salku s mlékem. Po uvaření přidejte likér a vanilkový extrakt. Rozdělte do skleniček, nechte vychladit a dozdobte borůvkovým kompotem a mátou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Na své pracovní problémy zapomeňte, a cele se věnujte svým blízkým. Určitě se jim bude líbit, když je vezmete na koncert, druhá adventní neděle jich bude určitě nabízet víc. K večeru…

Nejčtenější články