Špekáčky & spol. - klasika nejen k pivu | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Špekáčky & spol. - klasika nejen k pivu

Jaké by to bylo posezení s blízkými, kdyby nebylo co zakousnout? Zkuste českou stálici špekáčky s cibulí nebo dobroty z trouby, které obyčejnou surovinu povýší až do šlechtického stavu.

Domácí veka s překvapením

2 kusy - příprava: 50 minut + kynutí

  • 350 ml polotučného mléka
  • 42 g droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 650 g polohrubé mouky + na vál
  • 1,5 lžičky soli
  • 5 lžic oleje
  • 2 telecí párky
  • 1 vejce

Do hrnku nalijte trochu vlažného mléka, do něj rozdrobte droždí a vmíchejte lžičku cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Pak v míse smíchejte mouku, sůl, zbylé mléko, kvásek a olej. Vypracujte těsto, poprašte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout 40 minut. Vyklopte na vál, rozdělte na poloviny, rozválejte a zabalte párky. Kousek těsta si dejte stranou a veku jím ozdobte. Nechte ještě chvíli kynout na plechu s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Nechte vychladnout a krájejte na plátky.


Zapečené špekáčky se sýrem

4 porce - příprava: 30 minut

  • 8 kvalitních špekáčků
  • 250 g goudy
  • 1–2 lžíce chilli vloček
  • 250 g krájené anglické slaniny
  • máslo na vymazání

Špekáčky prokrojte, sýr nakrájejte na plátky. Do každého řezu nasypte trochu chilli, vložte kousek sýra a pevně omotejte anglickou slaninou. Vložte do vymazaného pekáčku a asi 30 minut zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C.


Špekáčky s cibulí

4 porce - příprava: 25 minut + odležení

  • 8 kvalitních špekáčků
  • 2 bílé cibule
  • 2 červené cibule
  • 80 ml vinného octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Špekáčky a cibuli oloupejte a nakrájejte.Do kastrůlku nalijte 250 ml vody a ocet, zahřejte, přidejte hořčici a koření, osolte. Nechte chvíli povařit. Špekáčky s cibulí dejte do sklenice a zalijte zchladlým nálevem. Uzavřete a nechte odležet v ledničce 1 až 2 dny. Před podáváním vyjměte bobkový list a nové koření a na talíři ještě dochuťte nahrubo mletým pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem.

Náš TIP: Kdo má rád pikantní chuť, může ke špekáčkům přidat nasekaný česnek nebo chilli papričky. Na talíři můžete ještě pokapat světlým balzamikovým krémem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jak chytře vybírat uzeniny?

Nekorunovaným králem českých uzenin je klasický špekáček. Nejlepší je krásně propečený na ohni nebo na grilu. Vyrábí se už 124 let a kromě toho, že je oblíbenou pochoutkou při rodinných sešlostech i na dětských táborech, je také držitelem označení zaručená tradiční specialita a spadá pod ochranu Evropské unie.

CO ASI NEVÍTE O PRAVÉM ČESKÉM ŠPEKÁČKU...

  • Název špekáček mohou používat jen takové uzeniny, které dodržují recepturu podle národní vyhlášky a také neobsahují náhražky, jako je mouka nebo rostlinné tuky, či strojově oddělené maso.
  • Pokud se tedy uzenina jmenuje opékáček, buřt a podobně, nejedná se o pravý špekáček.
  • Ten by totiž měl obsahovat pouze vepřové, telecí nebo hovězí maso, sádlo a špek. Celkové množství masové složky pak má být nejméně 85 %, konkrétně masa aspoň 40 %.
  • Špekáčky prý fasovala za první republiky armáda a řezníci si údajně dělali legraci, že podle jejich počtu jsou schopni odvodit počet členů každé konkrétní posádky.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud