Lidem s nadváhou a především neustálou chutí na jídlo by mohl pomoci listový špenát. Švédští vědci tvrdí, že látka vyskytující se v listech této zeleniny pomáhá omezovat chuť k jídlu a množství zkonzumované potravy, čím pomáhá hubnout. Výtažek ze špenátu přitom chtějí používat jako přírodní léčbu obezity.
Profesorka Charlotte Erlansonová-Albertssonová z Lundské univerzity objevila ve špenátku silný regulátor chuti k jídlu – tylakoid. Ten pomáhá omezit množství zkonzumované potravy a ulevit od záchvatů hladu a chutí.
Konzervované potraviny a uzeniny jsou podle profesorky Erlansonové-Albertssonové tráveny především v horní části trávicího traku, takže se nestačí vytvořit dostatek klíčových hormonů, které by mozku daly jasný signál, že má přestat toužit po jídle a jíst. Tylakoid přitom produkci těchto hormonů usnadňuje a upravuje funkci tenkého střeva.
Tylakoidy působí také na vstřebávání tuků, tento proces znesnadňují, takže se do trávení tuků musí zapojit celé tenké střevo, tím je více zaměstnáno a nevysílá mozku signál, že potřebuje další jídlo.
Ovšem profesorka Erlansonová-Albertssonová má špatnou zprávu pro ty, kdo by chtěli hubnut pomocí samotného špenátu. Museli by ho denně sníst veliké množství, ale tělo navíc nedokáže přijímat tylakoidy z čerstvých listů. Látky však hodlá izolovat a koncentrát podávat osobám majícím problémy s přejídáním a obezitou.