Spokojenost v manželství ohrožuje deprese

Spokojenost v manželství ohrožuje deprese

Zajímavý výzkum manželských vztahů uskutečnili odborníci ze Spojených států. Zaměřili se na studii štěstí, úzkosti a deprese mezi partnery. Podle jejich zjištění se ve fungujícím vztahu přenáší psychické rozpoložení z partnera na partnera. Lze tedy říci, že nemůže být jeden šťastný, když není druhý, a zároveň netrpí depresí jen jediný partner, ale svou úzkost a starosti přenáší na svou drahou polovičku.

Do psychologie manželství a vztahů se rozhodli vkročit experti Mark Whisman a Lauren Weinstocková z University of Colorado a Lisa Uebelackerová z Lékařské fakulty Brown University. Tomuto týmu se podařilo odhalit, že čím více úzkostí nebo depresí jeden z partnerů prožívá, tím méně je spokojený se svým manželstvím. Mezi pohlavími přitom vůbec nejsou rozdíly v míře manželské spokojenosti, přičemž nezávisí ani na tom, který z manželů trpí úzkostí nebo depresí.

Největším rizikovým faktorem se jeví deprese. Ta totiž dokáže velmi výrazně ovlivnit spokojenost v manželství a to mnohem více než úzkost. Čím hlubší a dlouhodobější deprese je, tím menší spokojenost v manželství partneři cítí. Rozpoložení jednoho partnera výrazně ovlivňuje spokojenost druhého. Pokud se však u jednoho z dvojice objeví úzkost, málokdy výrazně ovlivní spokojenost v manželství. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud