5
Fotogalerie

Šporcla i jeho Dvořáka si Japonci zamilovali, šátek si nasadil i dirigent

Houslista Pavel Šporcl (38) nadchl tisíce posluchačů v Japonsku, kde debutoval s Kyoto Symphony Orchestra.

Během svého týdenního pobytu uskutečnil za doprovodu renomovaného orchestru z města Kjóto tři koncerty v koncertních halách v Nigatě, Kjótu a Ósace. Dvořákův houslový koncert v podání českého virtuóza si Japonci doslova zamilovali.

"Spolupráce s japonskými muzikanty byla výborná. Všichni byli perfektně připraveni, plní nadšení a entuziasmu. Dirigent Junichi Hirokami není typickým umírněným Japoncem, emoce z něho jen srší," řekl Šporcl Korzu.

Jedinečné umělecké spojení náležitě ocenilo i publikum: vytleskalo si několik přídavků, což je pro tamní kulturu velkým a nevídaným vyznamenáním.

V moderních sálech se špičkovou akustikou zazněly vedle věhlasného Dvořákova koncertu a moll, Humoresky a Slovanských tanců i virtuózní Sarasateho Cikánské melodie. "Snad vůbec poprvé jsem hrál druhý koncert na přání pořadatele v šátku a na Cikánské melodie se ke mně přidal i pan dirigent a měli jsme tuto pokrývku hlavy oba. Obecenstvo si nás oblíbilo," řekl Šporcl.

Čekaly na něj fronty fanoušků

Pavel sklidil obrovský úspěch a dostal hned další nabídky na spolupráci. Jako obvykle se s ním publikum mohlo setkat v bezprostřední blízkosti při jeho autogramiádě. Zájem o houslistovy desky i podpis byl obrovský a ukáznění Japonci si na ně trpělivě počkali v dlouhých frontách.

Do vzdálených měst cestoval Pavel Šporcl rychlovlakem. "Miluju jízdu Šinkanzenem. Tentokrát jsem ji absolvoval celkem pětkrát a byl to pro mě vždy velký zážitek - rychlost, zázemí a prostředí vlaku byly úžasné," vylíčil Šporcl.

Během svého pobytu stačil navštívit i Císařský palác v Kjótu, který je veřejnosti přístupný pouze dvakrát v roce. "Samozřejmě jsem ochutnal všechny místní dobroty - suši, sašimi, tempuru... Pil jsem saké a ve speciálním obchodě jsem si nakoupil zásoby zeleného čaje, který piju každý den a mám ho moc rád," dodal houslový virtuóz.

ČTĚTE TAKÉ:
Video: Jiřina Bohdalová a Radek Brzobohatý po 40 letech opět spolu

ČTĚTE TAKÉ:
Jak uvázat elegantní uzel?

Doporučujeme

Články odjinud