Sportovci ČHSO se zúčastní Pražského mezinárodního maratonu

Představitelé Českého hnutí speciálních olympiád a pan Carlo Capalbo, předseda organizační komise Pražského mezinárodního maratonu dohodli základní rysy spolupráce. V tomto roce se tak 60 sportovců a trenérů pražských klubů Českého hnutí speciálních olympiád zúčastní v sobotu 12.5. nesoutěžní akce Procházka pro zdraví " pořádané v rámci PIM. Skupinu sportovců a trenérů ČHSO povede Vlastimil Harapes, čestný předseda ČHSO. Informovala o tom Hana Pavlištová z Českého hnutí speciálních olympiád.

Hlavního závodu - Volkswagen Maraton Praha - se za ČHSO zúčastní Miroslav Vostrý, sportovec SK Rychlá rota Papírenská. Tento sportovec se věnuje dálkovým běhům od roku 1996 a speciálně maratónskému běhu od roku 2000. Tento závod je již jeho 14. maratónem. Svůj nejlepší čas 3hodiny a 23 minut zaběhl právě na PIM v roce 2002.

Program speciálních olympiád pro mentálně postižené založila na sklonku 60.let v USA paní Eunice Kennedyová - Shriverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho a uvedla tak v život myšlenku sportování jako prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením. Hnutí SO je uznáno Mezinárodním olympijským výborem a je oprávněno používat termín "Olympiáda". České hnutí speciálních olympiád (ČHSO) je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics Inc. V České republice se program speciálních olympiád rozvíjí od roku 1990 a nyní sdružuje cca. 150 sportovních klubů, ve kterých je organizováno cca. 3000 mentálně postižených sportovců z celé republiky.

--------------------------------------------------------------------------------

Běžec ČHSO Miroslav Vostrý na PIM

Atlet Miroslav Vostrý, kterému je 30 let je sportovcem Českého hnutí speciálních olympiád od roku 2003. V roce 1986 byl po těžké havárii, šest týdnu v bezvědomí s následky v psychomotorickém vývoji. V roce 1993 začíná běhat a od roku 1995 se účastní přidružených závodů. V roce 1996 absolvoval svůj první půlmaratón , od roku 2000 běhá maratónské závody. Je sám sobě trenérem a běhá pravidelně po celý rok.

Na letošní ročník PIM, který bude jeho již 14. maratónem se velice těší. Právě na PIM v roce 2002 dosáhl zatím nejlepšího času své běžecké kariéry, 3hod. a 23 min.

V olympijském roce SO 2003 byl Miroslav Ostrý přímým účastníkem běhu s olympijským ohněm „Torch run“, který tradičně propojuje místo konání Světových her SO s Aténami. Torch Run je program založený americkými policisty na podporu Speciálních olympiád (SO). Vznikl na základě štafetových běhů příslušníků policie s pochodní speciálních olympiád u příležitosti konání her SO. Jeho cílem je podporovat a propagovat myšlenky SO, uvádět je v širší veřejnou známost, upoutat pozornost, navázat spolupráci příslušníků policie s kluby a atlety SO a sbírat prostředky pro SO.

Největší letošní sportovní událostí pro sportovce SO z celého světa jsou Světové letní hry speciálních olympiád, které se konají na začátku října v čínské Šanghaji. ČR zde bude reprezentovat delegace 47 sportovců.

Doporučujeme

Články odjinud