Zdroj: Good vibrations

Zdroj: Good vibrations

 Zdroj: Good vibrations
Detwiller, vibrátor s nádržkou na stlačování vzduchu, který pak způsoboval vibrace (1906) Zdroj: Good vibrations
Všestranný pomocník, který sliboval i hubnutí (1950) Zdroj: Good vibrations
Hitachi, nejpopulárnější vibrátor kolem roku 1970 Zdroj: Good vibrations
9
Fotogalerie

Správné vibrace aneb Historie ženského potěšení

Při pohledu na některé high-tech předměty by nás ani nenapadlo, že jejich současný design má za sebou dlouhý vývoj. I vibrátory mají svou historii a je o to zajímavější, že pro ženy se v tomto případě angažovali hlavně muži – vynálezci.

Prvopočátky dějin vibrátorů jsou spojovány s léčbou hysterie, která byla už ve 4. století př. n. l. defi nována jako ženské onemocnění způsobené „syndromem putující dělohy“. Jeden z nejznámějších starověkých lékařů Galén (129–200 n. l.) tuto myšlenku putující dělohy o pár století později popřel a jako léčbu hysterie doporučoval genitální masáž.

Za symptomy hysterie byla vedle podrážděnosti považována pobledlost, nespavost a tendence způsobovat potíže. U takto „nemocných“ žen byla během viktoriánské éry ve Velké Británii pánevní masáž používána jako standardní způsob léčby, jejíž vyvrcholení (tedy orgasmus) bylo označováno jako hysterický záchvat. Způsob léčby pomocí manuální masáže, která byla u některý západních lékařů používána až do roku 1920, vyžadoval ale nejen dostatek času a trpělivosti, ale i dobrou fyzickou kondici a manuální zručnost lékaře. Zřejmě i v tomto případě platí, že lenost je matka pokroku a snaha o zjednodušení a zrychlení léčby byla hnacím motorem pro vývoj prvního vibrátoru.

První parou poháněný vibrátor si patentoval americký lékař George Taylor v roce 1869 a jednalo se o polstrovaný stůl s výřezem a výsuvným mechanismem a byl pojmenován výstižně „Manipulátor“. Roku 1880 si pak anglický lékař Joseph Mortimer Granville patentoval elektromechanický vibrátor, který se bleskově rozšířil do ordinací lékařů s čekárnami plnými pobledlých dam. Vzhledem k tomu, že na konci 19. století se údajně symptomy hysterie projevovaly u tří čtvrtin dospělé ženské populace, musel to být převratný vynález. Příběh si možná pamatujete z filmu Hysteria, který natočila režisérka Tanya Wexler.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

ÚLEVA OD UTRPENÍ

V roce 1899 se reklamy na vibrátory začaly objevovat v ženských časopisech. Označovaly se za masážní strojky a kladl se důraz na jejich příznivé zdravotní účinky. V roce 1914 byl vibrátor v katalogu americké společnosti Sears Roebuck prodáván za 5,95 dolaru. Doprovázely jej reklamní slogany typu: „Ulevuje od všeho utrpení!“ Je zajímavé, že elektrický vibrátor se stal součástí domácností o devět let dříve než vysavač a elektrickou žehličku předběhl o deset let, což jistě vypovídá o prioritách spotřebitelek.

Jako sexuální pomůcky začaly být vibrátory prodávány v šedesátých letech, první sexshop otevřela v roce 1962 Beathe Uhse v Německu. Ovdovělá válečná pilotka nejprve spustila zásilkový obchod zaměřený na prodej kondomů a literatury o sexuálním životě. Otevření prodejny způsobilo poprask provázený neustálými soudními spory pro ohrožování mravů a výchovy. V osmdesátých letech zažívaly velký boom vibrátory na baterky a erotické hračky se stávaly stále viditelnějšími. V Americe, kde podle výzkumu používá vibrátor 53 % žen ve věku od 18 do 60 let, jsou dnes prodávány některými obchodními řetězci jako běžný sortiment. U nás je vibrátor podle průzkumu agentury STEM/MARK z pohledu žen nejoblíbenější sexuální pomůckou, k jeho používání se jich hlásí 75 %.

Vibrátory se vyrábějí ze skla, plastů, silikonu, latexu nebo gelů. Ty dnešní jsou důkazem, jak technologický pokrok prostupuje všechna odvětví. Některé komunikují bezdrátově s chytrými telefony či MP3 přehrávači a pulzují rytmem vašich oblíbených skladeb, některé můžete používat společně s partnerem. Mezi nejprodávanější patří Gigi od firmy Leo a Delight od Fun Factory, který získal i mezinárodní ocenění za design Red Dot.

V dnešní široké nabídce je zkrátka radost vybírat, a pokud je to skutečně lék na podrážděnost, pobledlost a nespavost, tak jednoznačně není o čem přemýšlet. Podle čísel z průzkumu to ženy dobře vědí…

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud