Srdeční záležitost: Recepty z filmového plátna

Srdeční záležitost: Recepty z filmového plátna

Láska je tou nejlepší ingrediencí nejen v kuchyni, ale také při natáčení filmů. A když se spojí se skvělým jídlem, vynikajícími hereckými výkony a dechberoucím příběhem, pak už se filmaři mohou těšit na plné kinosály. My jsme pro vás vybrali čtyři recepty ze čtyř romantických filmů, kde se snoubí srdeční záležitost s jídlem.

(2014, USA) REŽIE: Lasse Hallström, HRAJÍ: Helen Mirren, Manish Dayal aj.

Romantické drama nejen o vaření a střetu odlišných světů se odehrává na francouzském venkově, kde podnikatelka a majitelka michelinské restaurace Madame Mallory nečekaně čelí konkurenci v podobě rodinné indické restaurace, která otevře naproti. A jak už to bývá, vše se zamotá hlavně kvůli lásce. Zveme vás na omeletu inspirovanou tou, kterou pro svou potenciální zaměstnavatelku připravil mladý indický kuchař Hassan.

Omeleta s koriandrem

2 porce příprava: 10 minut 4 vejce, 2 lžíce smetany, sůl a pepř, 1 lžíce oleje, hrst čerstvého koriandru, indické koření a chilli podle chuti

Do misky rozklepněte vejce, přidejte smetanu, osolte, opepřete a prošlehejte. Na pánvi rozehřejte olej, na něj nalijte polovinu vajíčkové směsi a nechte lehce zatuhnout. Posypte polovinou koriandru, indickým kořením a chilli, přehněte a dopečte. Opakujte se zbylými surovinami. Podávejte s čerstvým pečivem, můžete přidat i zeleninu či salát.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

ČOKOLÁDA

(2000, Velká Británie) REŽIE: Lasse Hallström, HRAJÍ: Juliette Binoche, Johnny Depp aj.

Hvězdou kultovního filmu o pokušení, odříkání, lásce a mezilidských vztazích je tajemná Vian, která se i s dcerou usadí ve francouzském městečku a otevře si zde obchod s čokoládou, čímž rozvíří zdejší stojaté vody. My jsme se inspirovali jejím receptem na mayskou horkou čokoládu.

Horká čokoláda s chilli

2 porce příprava: 10 minut 200 ml plnotučného mléka, 200 ml smetany 30%, 1 vanilkový lusk, 200 g hořké čokolády, 1 chilli paprička, med podle chuti, kakao na ozdobu

Mléko a smetanu nalijte do kastrolu, přidejte nalámanou čokoládu a přepůlený vanilkový lusk a na mírném plameni pomalu přiveďte k varu. Nakonec vložte chilli papričku a asi jednu minutu za stálého míchání povařte. Papričku a vanilku vyjměte a čokoládu nalijte do šálků. Můžete dosladit medem nebo poprášit kakaem.

LÁSKA A CITRONY

(2013, Švédsko) REŽIE: Teresa Fabik, HRAJÍ: Rakel Wärmländer, Sverrir Gudnason aj.

Servírku Agnes stíhá jedna pohroma za druhou – dostane výpověď v práci, opustí ji přítel a také podnikání se známými, do kterého se pustí, se nevede. Nakonec však najde nejen ten správný koncept pro vlastní restauraci, ale také novou lásku. Zkuste si uvařit rybí specialitu inspirovanou vyhlášeným receptem její maminky Maud.

Rybí překvapení

2 porce příprava: 30 minut 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 pórku, 1 větší mrkev, 2 menší petržele, 1 bulvy celeru, 1 lžíce oleje, 100 ml bílého vína, 100 ml rajčatové passaty, 200 g filetu z lososa, rybí vývar, sůl a pepř, 200 g mušlí, 150 ml smetany 30%, několik kapek citronu, bylinky na ozdobu (kopr, plocholistá petržel…)

Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte najemno, pórek nakrájejte na kolečka, zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci rozpalte olej, na něm orestujte cibuli, přidejte česnek a zeleninu a ještě chvíli restujte. Zalijte vínem, nechte trochu odpařit a přilijte passatu. Vložte lososa nakrájeného na kousky, zalijte trochou vývaru, osolte, opepřete a 8 minut povařte. Pak přidejte důkladně propláchnuté mušle a vařte ještě několik minut. Podle potřeby dolijte vývar a promíchejte. Nakonec vmíchejte smetanu, prohřejte a odstavte z plamene. Opatrně zakápněte několika kapkami citronu, ozdobte bylinkami a podávejte s bílým pečivem.

POSLEDNÍ PRÁZDNINY

(2006, USA/ČR) REŽIE: Wayne Wang, HRAJÍ: Queen Latifah, Gérard Depardieu aj.

Neworleanská kuchařka Georgia zjistí, že jí zbývá jen měsíc života, a tak převrátí svůj život naruby, odejde z práce a vydá se na dovolenou do Karlových Varů, kde se potká se slavným šéfkuchařem hotelu Pupp (G. Depardieu). Spolu s ním si mimo jiné uvaří tradiční francouzskou specialitu cassoulet a nakonec najde nejen lásku, ale i sama sebe.

Cassoulet s masem a klobásou

4 porce příprava: 2,5 hodiny 1 lžíce kachního sádla, 150 g hovězího krku, 150 g uzeného vepřového masa, 2 cibule, 8 hřebíčků, 4 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 200 g loupaných rajčat, sůl a pepř, tymián, masový vývar, 2 předpečená kachní spodní stehna (nemusí být), 2 pikantní klobásy, 400 g bílých fazolí ve slaném nálevu

Troubu předehřejte na 140 °C. V pánvi vhodné do trouby nebo v kastrolu rozehřejte tuk a orestujte na něm na kousky nakrájené hovězí a uzené. Přidejte oloupanou a přepůlenou cibuli, do které jste zapíchali hřebíčky, nasekaný česnek a chvíli opékejte. Zalijte vínem a nechte redukovat. Přidejte rajčata, osolte, opepřete, přisypte lístky tymiánu, lehce podlijte vývarem, přiklopte a dejte péct do trouby na 60 minut. Pak sejměte poklici, vložte kachní stehna a klobásy pečte ještě 30 minut, případně podlijte vývarem. Na posledních 30 minut přisypte slité fazole a dopečte.

Doporučujeme

Články odjinud