Emulze Avene, 429 Kč, protizánětlivý, redukuje tvorbu jizviček

Emulze Avene, 429 Kč, protizánětlivý, redukuje tvorbu jizviček

Oční krém Alcina, 740 Kč, redukuje oční vrásky
Pleťový krém Pevonia s UV filtrem, aloe vera a okurkou má stahující a zjemňující účinky
Intenzivní noční péče Cellular Perfekt Skin, Nivea, 370 Kč, blokuje tvorbu pigmentu
Denní protivráskový krém Dermacol, 325 Kč
9
Fotogalerie

Stárněte pomalu! Jak? Poradíme způsoby omlazení pro každý věk

Kvalitní kosmetika a zákroky estetické medicíny dokážou proces stárnutí výrazně zpomalit. Je ale důležité při konzultaci s odborníkem zvolit správnou metodu ve správný čas.

Pravděpodobně nebude stačit jenom jedna metoda. Moderní korektivní dermatologie dnes sází na kombinaci zákroků, z nichž každý řeší jeden z problémů stárnoucího obličeje. A spolu s operačními výkony kosmetické plastické chirurgie dokáže opravdu zázraky.

První krůčky v omlazování

Požadavky na péči o pokožku se mění spolu s přibývajícími roky. Do dvaceti let můžeme kolem kosmetických salonů chodit nevšímavě, ale s blížící se třicítkou bychom si už měly vyhledat „svou“ kosmetičku. Díky pravidelným návštěvám v salonu bude o naší pleti hodně vědět, tomu přizpůsobí použité produkty a ošetření. A když to s námi bude myslet dobře, nezamlčí, že existují i důraznější možnosti zpomalení času. Když se rozhodneme vstoupit do omlazovacího procesu, je velmi důležité zvolit renomované pracoviště a rozhodně se nenechat zlákat úžasnými slevami na internetu. Většinou totiž nepůjde o jednorázovou záležitost. Odborník podle našeho věku navrhne zákrok, postupem času to bude nejspíš jejich kombinace, protože ta mívá největší efekt.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

V první řadě se zaměří na novotvorbu kolagenu. V mládí se v naší kůži tvoří dostatek této základní stavební hmoty pojivových tkání, které ji udržují pružnou. Po dvacítce se ale tento proces začíná zpomalovat. Kolem očí se utvoří první drobné vrásky. V tomto věku je spíš potřeba bojovat s následky neopatrného opalování a odstraňovat z pleti pozůstatky akné. Zatím si ale většinou stále vystačíme s kvalitní kosmetikou. Případných jizviček po akné a pigmentových skvrn nás zbaví chemický peeling nebo laser.

Cena: Chemický peeling cca 1500 Kč, laserové ošetření podle velikosti ošetřované plochy cca 1000 Kč

Už je nám přes třicet

V tomto věku se objevují první mimické vrásky a pokožka začíná být vysušenější. Je nutné ji hydratovat a dopřát jí další ošetření zvyšující tvorbu kolagenu a kyseliny hyaluronové. Tato kyselina tvoří přirozenou součást lidské pokožky a hraje důležitou roli při zachování napětí kůže.

Velmi efektivním zákrokem je mezoterapie, tedy proces, při němž se pomocí tenké jehly aplikují do střední vrstvy kůže koktejly omlazujících látek (obsahující zpravidla syntetickou kyselinu hyaluronovou), které ji hydratují, vypnou a zpevní. Zákrok je bezbolestný, protože probíhá v lokálním znecitlivění. Jeho efekt se udrží několik měsíců. Cena: cca 2000 Kč Jiným účinným ošetřením je plazmaterapie, která nastartuje revitalizaci a regeneraci buněk. Při této metodě se odebere malé množství krve, zpracuje se v centrifuze a potom se jehličkou vpichuje do obličeje, kde podporuje hydrataci pleti a působí jako prevence prvních vrásek.

Výhodou je použití materiálu tělu vlastního, takže nehrozí žádná alergická reakce. Opět probíhá v místním znecitlivění. Po zákroku se mohou objevit drobné modřinky, které však do několika dnů zmizí. Účinek se počítá na měsíce.

Cena: cca 5000 Kč A ke slovu přichází už i botulotoxin, protože zpravidla už kolem 35 let se mezi obočím utvoří hlubší vráska.

Působení látky aplikované jehličkou nastoupí asi pátý den po aplikaci a vydrží zhruba pět měsíců. Cena: cca 2500 Kč

Když se přehoupne čtyřicítka

Kromě hojnějších vrásek kolem úst, očí a na čele pozorujeme ztrátu pružnosti pokožky. Na vině je opět úbytek kolagenových vláken, tudíž se zhorší hydratace pleti a přidávají se už i první vlivy snižující se hormonální hladiny.

K již ověřeným metodám (chemický peeling, mezoterapie, plazmaterapie, botox) musíme přidat ty, které nejen odstraňují vrásky, ale jejich ještě důležitější funkce spočívá v podpoře tvorby kolagenu a obnovy kožních buněk.

Osvědčují se obličejové výplně nebo vstřebatelná vlákna, jež se v místním znecitlivění kanylou zavedou do podkoží, kde ihned viditelně vypnou pokleslé tkáně a zpevní rysy obličeje. Moderní aplikační metody navíc umožňují z jednoho místa na obličeji ošetřit několik partií: zvýraznit lícní kosti, odstranit nosoretní rýhy. Efekt se po aplikaci prodlužuje v průběhu dalších několika týdnů a udrží se až dva roky.

Řešením s využitím vlastního materiálu je aplikace tuku. Výhodou je, že řeší dva problémy najednou, protože nejdříve je třeba tukovou tkáň odebrat liposukcí v místě, kde jí je dostatek (nadbytek), a potom se aplikuje do míst, kde se tuku nedostává (tváře, rty). Nevýhodou je vyšší cena a náročnější zákrok, který ale probíhá jen v lokální anestezii, takže není nutná hospitalizace. Celkově pokožku osvěží frakční laser, což už je silnější kalibr, protože má i liftingový efekt. Cena: obličejové výplně cca 7000 Kč, vstřebatelná vlákna cca 5500 Kč, aplikace vlastního tuku cca 28 000 Kč, frakční laser cca 4000 Kč

A je tu padesátka!

Proces stárnutí se prohlubuje spolu s tím, jak dál ubývá kolagen v pokožce a snižuje se hladina estrogenu v těle. Pokožka ztrácí pružnost, vrásky přibývají a prohlubují se, k tomu se připojuje zpomalení regeneračních procesů. V obličeji se jinak rozkládá podkožní tuk, takže jeho kontury dále klesají.

Nápravu lze očekávat od všech vyjmenovaných zákroků, které mají nejlepší účinek v kombinaci. Odborníci doporučují zejména jejich trojici, neboť řeší jednotlivé obličejové partie a dohromady mají skvělý efekt: na vrásky na čele a kolem očí botulotoxin, na pokleslé kontury obličejové výplně nebo nitě, které hydratují tkáně a modelují kontury, a laser či plazmaterapii na rozzáření pokožky, sjednocení barvy pleti a hlavně na povzbuzení tvorby látek, jež s věkem stále více ubývají. Vybledlé obočí a nevýrazné kontury rtů může napravit také permanentní make-up. Ještě více rty zvýrazní aplikace vlastního tuku nebo silikonové výplně PermaLip ve tvaru válečku.

Cena: permanentní make-up obočí cca 3000, rty cca 4000 Kč, PermaLip 18 000 Kč Ke slovu už také přichází plastická chirurgie. Relativně malým zákrokem s velkým efektem je operace horních a dolních víček. Odstraní se tak nadbytky kůže a tukové prolapsy, účinek je nejen estetický, ale zlepší se také vidění.

Cena: horní víčka cca 8000 Kč, dolní cca 9000 Kč Po padesátce už je čas uvažovat i o radikálnějším vyhlazení obličeje. Facelifting řeší problémy zralé pleti: větší nadbytek kůže a povadlé kontury nejen v obličeji, ale také na krku.

Podle rozsahu uvolnění kůže a jejího nadbytku se můžeme rozhodnout pro minifacelift, který zlepší vzhled spodní obličejové partie, dále endoskopickou operaci čela zvedající pokleslou horní část obličeje nebo nejrozsáhlejší SMAS lifting, při němž se kromě vypnutí kůže ještě odsaje tuk v podbradku. Ideální je zákrok kombinovat s plastickou operací víček.

Jestliže máte problémy s druhou bradou už v nižším věku, je pro vás vhodným zákrokem SlimLipo. Touto laserovou liposukcí se odstraní nahromaděný podkožní tuk a zároveň se laserem ošetří kůže, takže se stáhne a zpevní.

Cena: minifacelift cca 30 000 Kč, endoskopická operace čela cca 28 000 Kč, facelifting cca 45 000 Kč

Článek vyšel v časopise Moje Zdraví

Doporučujeme

Články odjinud