Stárnutí a zapomínání - Alzheimerova choroba

Stárnutí a zapomínání - Alzheimerova choroba

Staroba - choroba, praví jedno slovenské úsloví. S přibývajícími lety tělo přestává spolupracovat s myslí, která i ve vysokém věku může být čilá. Počítačový maniak by řekl, že software funguje, ale hardware pomalu odchází. Staroba - choroba ovšem nezřídka mívá i zcela opačnou tvář. Říká se jí Alzheimerova choroba, lidově stařecká demence. Tělo může fungovat, ale duše jakoby se přesouvala do jiných sfér.

Skupina nemocných "Alzheimerem" se neustále rozrůstá. Nejde přitom o žádnou epidemii. Na světě je prostě jenom stále více a více starých lidí. Zatímco mezi pětašedesátníky jsou to 2-3 procenta, mezi osmdesátníky už je to už každý pátý. Pouze v Česku by pacienti s Alzheimerovou chorobou vydali za větší okresní město - asi 80 tisíc nemocných. Až bude dnešním čtyřicátnikům sedmdesát, bude jich na světě 34 miliónů.

O nemocné "Alzheimerem" velice často pečují jejich děti. Tato choroba není z těch, u nichž stačí podávat včas a v přesných dávkávch léky. Nemocní postupem času přestávají zvládat i životní úkony, jež jsou pro každého člověka samozřejmostí. Zapomínají se najíst, umýt, ale i dojít si na záchod. Nejdřív začnou "pouze" zapomínat, po čase přestávají poznávat seba sama, vlastní rodinu, změní se jejich osobnost. Právě z těchto důvodů lékaři doporučují, aby se o postiženého starali jeho nejbližší. Podle jejich zkušeností pobyt v nemocnici nebo ústavu stav pacientů zhoršuje, cítí se ještě více zmateni.

Péče o nemocných stařeckou demencí není vůbec snadná. Pro spoustu lidí je nemožné smířit se s tím, že vlastní rodič už není co býval. Trápí se, propadají depresím. V rodině pak už není pouze jeden nemocný, ale dva, tři, někdy více. I zdravotníci přiznávají, že Alzheimerova choroba je otřesným zážitkem nejenom pro samotné pacienty, ale i jejich okolí.

Paní Magda pracuje jako zdravotní sestra v ústavu pro staré nemocné lidi v Rakousku. Její maminka má "Alzheimera", pečuje o ni Magdin bratr s manželkou. Na Vánoce Magda dostala delší dovolenou, rozhodla se proto přivézt maminku k sobě do nového domu. Babička byla mezi svými dětmi a vnoučaty natolik spokojená a šťastná, že si pobyt prodloužila o týden. Při zpáteční cestě domů maminka dceři celých třista kilometrů vyhrožovala, že na ní zavolá policii. Staré paní došly u dcery léky a nemoc se jí zhoršila natolik, že začala trpět představou, že jí Magda ukradla peněženku a klíče. "Ať se těmi penězy zalknete, hlavně že vám budou dobře růst úroky v bance!", vkřičela na dceru. Peněženku s dvoumi stokorunami jí Magda několikrát ukázala a dala ji jí do ruky. Maminka prohlásila, že to není její peněženka a vyhodila ji z okna auta. Po návratu Magdě volal bratr, že ho maminka obvinila z krádeže uhlí. Babička s ním přitom bydlí v panelákovém bytě s ústředním topením. I pro Magdu, která je z práce na podobné scény zvyklá, to byl zážitek natolik deprimující, že několik nocí proplakala.

Oproti jiným nemocem je Alzheimerova choroba horší i proto, že lékař nemůže spoléhat, že pacient s ním bude schopen plně spolupracovat. Skutečně odpovědný doktor léčí "Alzheimera" ve spolupráci s rodinou nemocného. Někteří z těchto lékařů nabídli spolupráci internetovému serveru www.stari.cz. Na těchto stránkách nejenom radí, jak nemoc rozeznat, ale je zde možnost objednat se on-line na vyšetření k neurologovi nebo psychiatrovi.

Medicína zatím nedokáže pacienty se stařeckou demencí vyléčit. Nedokáže ani vysvětlit, co tuto nemoc vyvolává. Může pouze její průběh zpomalit, nebo dočasně zvrátit. Lékaři jsou si ovšem vědomi, že celá medicína je bezmocná, pokud Alzheimerovu chorobu neléčí i nejbližší nemocného. Vědí, že je v zájmu jejich pacientů, aby ti, kdo o ně pečují, byli nejenom informováni, ale dostalo se jim i podpory a pomoci od lékařů. Byla by škoda nevyužít pomoci těch, kdo ji tak jednoduchým způsobem na www.stari.cz nabízejí.

Soutěž o kosmetický balíček La Roche v hodnotě 1000 Kč.

Soutěž je již ukončena, probíhá losování.

Doporučujeme

Články odjinud