Starším vstup zakázán!

Starším vstup zakázán!

A víte kam? Do práce! No jasně, to je přece v pořádku, ne? Když jste se pěkně napracovali, proč byste také pěkně neodpočívali? Cože? To až v důchodu? Pokud se ho dožijete?

Teta Áňa je krásná tak, že se za ní pořád otáčejí muži. A to bez ohledu na to, že leckterým by mohla být i matkou. Teta Áňa říká, že je stará jako černé uhlí a ti, co se za ní otáčejí, jsou prý muzejní znalci. Pořád si dělá ze svého věku legraci a když u nás byla na návštěvě čtyřicetiletá sestřenice a Áňa dorazila na kafe, sestřenice řekla: „Fuj! Není to trestný, takhle vypadat, když je člověk o deset let starší , než já?“

Zkrátka teta Áňa je krásná, navíc ale i chytrá, milá, příjemná a nikdy nemá špatnou náladu. Tuhle k nám přišla.Požádala paničku o kávu a na otázku, jestli chce kafe mrtvý nebo živý (lógrový nebo rozpustný), řekla že obě. A vyprávěla nám.

Firma, kde pracovala zkrachovala. Áňa věrna svému založení, které jí nedovoluje dělat z komára velblouda a velí žít v duchu: když nejde o život, nejde o nic, vzala věci tak, jsou a pustila se do hledání práce nové. Jenže ouha: nastal problém.

Teta Áňa řekla, že se cítí být mladou i když se právě čerstvě přehoupla z kategorie –cet do skupiny –sát. A že chtěla mít kolem sebe mladé a pozitivně laděné lidi, kteří se baví, jestli je Avatar lepší ve 3D, či zda je šikovnější kompakt nebo zrcadlovka, nikoliv mít mysl zahlcenou informace o lécích na bolesti zad a kloubů a trápit se spolu se svými vrtevníky nad cenami energií raketově stoupajícími vzhůru. Zkrátka že dobře ví, že co se týká bolestí zad, lepší už to nebude a cenu energií bohužel neovlivní. Takže o tom nechce slyšet, nechce se o tom bavit, chce mít pocit, že všechno a svět je v pořádku a to by prý mezi mladými lidmi mohlo klapnout. A tak zacílila na pracovní nabídky, v jejichž textu byla zmínka o mladém kolektivu.

Po několika pohovorech jí došlo, že to není míněno jako lákadlo pro lidi, kteří se cítí dobře v mladém kolektivu, ale že to má sloužit jako odpuzovadlo pro všechny, na kterých se již stačila vytvořit byť jen minimální slupka okoralosti životem.

„Zkrátka je-li v inzerátu uvedeno, že ...přijmeme do mladého kolektivu..., znamená to, že lidé nad čtyřicet mají na takové místo zapomenout a z důvodu, že jim to nedošlo rovnou, se jít nechat léčit. Lidi nad padesát pak mají zamířit rovnou do rezervace,“ konstatovala Áňa. Pak řekla, že přehodnotila situaci a již nehledala inzeráty „přijeme do mladého kolektivu“, nicméně výsledek byl všude stejný. A tak se nakonec zúčastnila výběrového řízení na hospodářku v domově důchodců.

Rozzářily se jí oči a byla to ta stará dobrá teta Áňa. Řekla, že musí opakovat výraz Haliny Pawlovské, že totiž byla blbá jak široká, když si myslela, že záruka dobré nálady je v mladém kolektivu a že se jí v domově tak líbí, že by to už ani za nic nevyměnila. Babičky a dědové sice houby ví co to je Avatar a 3D už vůbec ne, nad drahotu občas povzdychnou, ale zato jí vyprávějí spoustu zajímavých příhod z dob svého mládí. Navíc i ve svých čerstvých padesáti je pro ně mládě, kterému málem ještě teče mlíko po bradě. A prý: no není to prima?

Vaše

Eni

Doporučujeme

Články odjinud