Šťastní lidé umírají dříve!

Šťastní lidé umírají dříve!

Mnoho radosti může způsobit smrt. Vědci tvrdí, že lidé, kteří jsou příliš naplněni štěstím, umírají dříve než jejich méně blažení vrstevníci.

Odborníci z Yaleské univerzity totiž zjistili, že děti, které jsou ve škole považovány za radostné a spokojené, mají vyšší pravděpodobnost, že odejdou z tohoto světa dříve než jejich rezervovanější spolužáci.

Předpokládá se, že v pozdějším věku mají totiž sklony vést bezstarostný a nezodpovědný život.

Zároveň mohou trpět duševními problémy, například bipolární poruchou, při níž se nálada mění v extrémních výkyvech euforie a deprese.

Během studie experti analyzovali údaje o zdravotním stavu dětí z několika univerzitních nemocnic od roku 1920.

Ukázalo se také, že lidé, kteří se příliš usilovně snaží dosáhnout štěstí, často upadají do hlubší skleslosti. Svou negativní roli tu hrají "lifestyleová" média se svými zaručenými recepty na "štěstí." Lidé, které je berou váženě, se posléze cítí podvedeni.

Výsledky bádání zveřejněné v časopise Perspectives on Psychological Science hovoří jasně. Základem skutečného štěstí jsou fungující vztahy s rodinou a přáteli.

Spoluautorka výzkumu, profesorka June Gruberová z Yaleské univerzity, říká o lidech, kteří chtějí najít štěstí ze všech sil:

"Pokud očekávají, že to, co dělají, jim ho musí přinést za každou cenu, mohou být později o to víc zklamaní. Hlavním předpokladem nejsou ani peníze, ani úspěch, ale smysluplné sociální vztahy."

A dodává: "Nejvíc energie bychom měli věnovat budování vazeb s ostatními lidmi. Všechno ostatní přijde víceméně samo."

ČTĚTE TAKÉ: Prsa, nebo zadek? Na co se vám dívá…



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Doporučujeme

Články odjinud