Stavební spoření slouží jako výhodný start pro zajištění dětí

Stavební spoření slouží jako výhodný start pro zajištění dětí

Kdo by nechtěl svému dítěti našetřit něco do začátku, než začne samo vydělávat, nebo na dobu, až se bude chtít osamostatnit a pořídit si vlastní bydlení. Jenže jak na to? Dřív se pro děti hojně uzavíralo stavební spoření, je ale výhodné i teď? Odpověď zní: Ano.

Posledních několik let se o osudu stavebního spoření čile spekulovalo a jednalo. K žádným změnám však nedochází. Podmínky zůstávají stejné. Stavební spoření je stejně výhodné jako dřív. Mezi jeho specifika patří skutečnost, že vedle ročního výnosu z vkladů ve výši až 2,4 % nabízí také možnost získat až dva tisíce korun státní podpory. Když ji započítáme do celkového zhodnocení, dostáváme se až na 5,4 % ročně. A to je výnos, který při stejném – v tomto případě nulovém – finančním riziku nedokáže nabídnout žádný jiný produkt. ČMSS nabízí i v novém roce 2014 ještě výhodnější podmínky.

Při uzavření smlouvy u Lišky proto mladí do 18 let dostanou i nadále tisícikorunovou prémii. Pokud se rozhodne spořit se svým potomkem i rodič, pak je možné využít i vedení účtu pro dítě zdarma. Podmínkou je uzavření obou smluv v 1. čtvrtletí roku 2014. Můžete tak maximalizovat výhody a ušetřit celkem 3 310 Kč.

Vedle bezpečného zhodnocování úspor ale stavební spoření představuje další výhodu. Svými vklady si totiž každý vytváří i nárok na úvěr – třeba pro první „dospělé“ bydlení svého dítěte. Začít spořit je přitom možné už od pěti stovek měsíčně. Že má stavební spoření naši důvěru, dokazují i čísla. Smlouvu s Liškou uzavřelo za dobu její dvacetileté existence již téměř 5 milionů lidí. Od začátku svého působení poskytla Českomoravská stavební spořitelna celkem 312 miliard korun a každý čtvrtý dům či byt byl pořízen za účasti stavebního spoření od Lišky. ČMSS je na trhu stavebního spoření jedničkou, z celkového počtu spořicích smluv jich uzavřela téměř polovinu.

Doporučujeme

Články odjinud