Vepřové dokáže vykouzlit blažený úsměv na tváři každého gurmána. Klasická česká kuchyně se bez něj zkrátka neobejde.
A když si ho jednou za čas dopřejete, určitě kvůli tomu nepřiberete rovnou dvacet kilo. Zkuste tyto tři recepty.
Vepřová krkovice pečená na pivu
Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 60–75 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky vepřové krkovice
2 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíci sádla
1 pivo
8 plátků anglické slaniny
sladkou papriku
1 stonek cherry rajčátek
sůl, pepř, bobkový list
NA PŘÍLOHU:
1/2 hlávkového bílého zelí
mix salátových listů
1 svazek ředkviček
olej
podle chuti ocet, cukr, sůl a pepř
POSTUP:
Plátky krkovičky osolte, opepřete, přidejte bobkový list a posypte paprikou, naskládejte do pekáčku, přidejte lžíci sádla. Cibuli a česnek pokrájejte na plátky a zasypte jimi maso, pokládejte plátky slaniny a do výšky slaniny zalijte pivem. Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 60–75 minut. Na posledních 5–7 minut můžete přidat i stonek omytých rajčátek, která poslouží jako příloha ke krkovičce. Před koncem pečení alobal odstraňte, aby se udělala zlatavá kůrčička.
Během pečení masa si připravte salát: Hlávkové zelí nakrájejte na jemné kousky, vsypte ho do velké nádoby spolu s pokrájenými ředkvičkami na kolečka a mixem salátů. Zalijte olejem, octem, posolte a opepřete. Nakonec přidejte cukr a nešetřete, chuť by měla být výrazná.
Náš tip: Ke krkovičce se skvěle hodí česnekový dip. Ten vytvoříte jednoduše, pokud smícháte 1 stroužek česneku spolu s 1 sklenicí majonézy (či místo ní se stejným množstvím bílého jogurtu se lžičkou oleje), 1 lžící citronové šťávy a špetkou soli.
Ďábelská krkovice s chilli
Doba přípravy: 30 minut, doba grilování: 16 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky vepřové krkovice
1 chilli papričku
sůl a pepř
2 snítky tymiánu
NA MARINÁDU:
2 lžíce medu
1 lžíci chilli
1 lžíci zázvoru
3 lžíce rajského protlaku
6 lžic sójové omáčky
2 dl olivového oleje
1 lžičku citronové kůry
sůl a pepř
POSTUP:
Nejdříve si připravte marinádu. Do olivového oleje vmíchejte posekaný zázvor a dochuťte solí a pepřem. Přidejte med, chilli, rajský protlak, sójovou omáčku a citronovou kůru. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Z každé strany potřete marinádou a nechte uležet do druhého dne. Pak dejte plátky masa na rozpálený gril a z každé strany je opékejte asi 8 minut a podle potřeby ještě potřete marinádou a přidejte tymián. Na gril můžete přihodit i celou chilli papričku. Krkovici můžete podávat s chlebem, mixem salátu nebo opečenou bagetou.
Krkovice v medové marinádě
Doba přípravy: 20 minut, doba grilování: 11 minut
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
4 plátky vepřové krkovice
1 stroužek česneku
2 lžíce medu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
sůl a pepř
mix salátů k podávání
POSTUP:
Připravte si marinádu. Smíchejte olej s medem, česnekem a citronovou šťávou, lehce osolte, opepřete a promíchejte. Maso naklepejte a po stranách trochu nařízněte nožem, aby se při pečení nekroutilo. Maso potřete z obou stran marinádou, vložte ho do sáčku nebo mísy s víkem a nechte v chladu alespoň 4 hodiny odležet. Pak rozpalte na pánvi olej a maso na něm opečte po obou stranách, a to z každé strany maximálně 5 až 6 minut. Podávejte s mixem salátů.
Náš tip: Krkovičku můžete péct i na pánvi bez přidaného oleje. V takovém případě teplotu pánve o něco stáhněte, aby krkovička včas pustila tuk.
Medová marináda na grilovaná stehna, žebra i ryby>>>