Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl | Zdroj: Stockfood.cz

Zdroj: Stockfood.cz

Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl

Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte to sami.

Šťavnatý steak s máslovou hruškou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 4 hovězí steaky
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • 2 velké hrušky (ne příliš zralé)
  • sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu

NA OMÁČKU:

  • 1 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • 1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
  • 2 dl smetany na vaření

Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu.

Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany. Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“. Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut.

Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.


Hruškové koláčky s ořechy

25 koláčků (ø asi 8 cm) - příprava: 45 minut

  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 250 g polotučného tvarohu
  • kůra z poloviny citronu
  • smetana 33% podle potřeby
  • 1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
  • hladká mouka na vál
  • 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 kg menších hrušek
  • vejce na potření
  • hotová čokoládová poleva

Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).

Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.

NÁŠ TIP: Koláčky budou vítaným dezertem ke kávě s trochou vanilkové zmrzliny.


Košíčky s hruškami a kozím sýrem

4 košíčky - příprava: 45 minut + odležení

  • 170 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 120 g másla, nakrájeného na kostky

NA NÁPLŇ:

  • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
  • 100 g zrajícího kozího sýra
  • 0,5 dl smetany 12%
  • 200 g mascarpone
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 hrušky, oloupané a nakrájené

Smíchejte mouku a sůl do mísy a vpracujte prsty máslo, až vznikne drobenka. Do ní nožem zapracujte 2 lžíce studené vody, rukama vypracujte těsto a uložte je na 30 minut do ledničky.

Troubu předehřejte na 180 °C. Formičky na vyšší košíčky vyložte pečicím papírem, těsto rozdělte na čtvrtiny, každou rozválejte, vyložte jimi připravené formy a propíchejte na několika místech dna těsta vidličkou. Vložte do trouby a pečte 10 minut.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. Žloutky utřete do světlé pěny, přidejte nakrájený sýr, smetanu a mascarpone. Přidejte hrušky a vmíchejte sníh. Náplň rozdělte do forem a pečte ještě 10 minut. Podávejte horké nebo studené.


Strouhaný koláč s tvarohem a hruškami

1 koláčová forma (ø 26 cm) - příprava: 60 minut + odležení

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 hera
  • 2 lžíce kakaa
  • tuk a hrubá mouka na plech

NA NÁPLŇ:

  • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 měkký tvaroh
  • 1 lžíce tuzemáku
  • 4 hrušky bez jádřinců

Na vál nasypte mouku, cukr a prášek do pečiva, udělejte důlek a do něho vyklepněte vejce, pokrájejte heru a těsto rychle zpracujte nožem. Oddělte z něj třetinu, důkladně ji propracujte rukama do vláčného těsta, zabalte do fólie a dejte na hodinu do ledničky.

Do zbývajícího těsta zapracujte kakao, vypracujte opět vláčné těsto a dejte je zabalené do ledničky. Připravte si náplň: Žloutek utřete s cukrem do pěny, přidejte tvaroh a tuzemák a zlehka zapracujte sníh z bílku.

Do vymazané a vysypané formy nastrouhejte na hrubém struhadle všechno tmavé těsto. Na ně rozprostřete tvarohovou náplň, poklaďte ji hruškami a na ně nastrouhejte světlé těsto. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Skryté léčitelky

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

O mnohých druzích ovoce je všeobecně známé, jak moc prospívají našemu organismu. V případě hrušek se o zdravotních benefi tech moc nemluví. Jejich konzumace přitom například:

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh a snižuje krevní tlak
  • podporuje trávení a působí příznivě také při žaludečních obtížích
  • je osvědčeným prostředkem rovněž proti zácpě
  • pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi
  • posiluje kosti a působí proti revmatismu a artritidě
  • je vhodná i při redukční dietě

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 10/2013.

Doporučujeme

Články odjinud