Karbanátky jsou naprostá klasika české kuchyně. Když ale k placičce z mletého masa přidáte exotickou omáčku či koření, najednou budete mít pocit, že jste někde v dálavách na dovolené.
Karbanátky s paprikami a guacamole
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na karbanátky:
500 g mletého masa – směs vepřového a hovězího
1 červenou cibuli
1 stroužek česneku
2 sušená rajčata v oleji
2 lžíce naložené papriky
2 lžíce ajvaru
3 lžíce provensálského koření
1 vejce
2 lžíce strouhanky
sůl, pepř
sladkou papriku
10–15 slaných krekrů
tuk na smažení
Na guacamole:
1 zralé avokádo
sůl, pepř
šťávu z 1/2 limety
1–2 lžíce oleje
5 žlutých rajčátek
1 malou červenou cibuli
čerstvý koriandr
POSTUP:
Maso promíchejte s nadrobno nasekanou cibulí, utřeným česnekem, posekanými rajčaty a paprikami, přidejte ajvar, koření, vejce a strouhanku. Ochuťte. Vytvořte placky, ty obalte v rozmixovaných krekrech a smažte v oleji dozlatova. Na guacamole stačí vydlabat avokádo, hned zakapat šťávou a olejem. Pak ho rozmačkejte vidličkou a dolaďte chuť solí a pepřem. Ozdobte nadrobno nakrájenými rajčaty, cibulí a koriandrem.
Jak na sekanou, která nikdy nepraskne? Mrkněte na video:
Karbanátkový sendvič s kaší
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na karbanátky:
400 g mletého hovězího masa
sůl, pepř
olej na pečení
1 kouli mozzarelly
1 velké masité rajče
čerstvou bazalku
olivový olej na ozdobu
Na kaši:
800 g moučných brambor
250 ml mléka
50 g másla
POSTUP:
Očištěné brambory nakrájejte na kousky, vložte do osolené studené vody, přiveďte k varu a pak zakryté vařte 20 minut. Pak je slijte. Mléko zahřejte spolu s máslem. Horké brambory prolisujte nebo pošťouchejte a vlijte k nim mléko s máslem. Podle chuti osolte.
Mleté maso jen osolte a opepřete a uplácejte z něj 8 tenkých placek. Pak je opečte z každé strany po 2–3 minutách. Mozzarellu a rajče nakrájejte na plátky, ty pak vložte vždy mezi dvě masové placky a postavte je na bramborovou kaši. Ozdobte bazalkou a pokapejte olivovým olejem.
Markéta Žídková
2. února 2022
Cizrnové karbanátky s klobásou / uzeným tempehem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na karbanátky:
400 g cizrny z konzervy
2 šalotky
1 stroužek česneku
250 g taliána (syrové klobásy, tataráčku) nebo uzený tempeh
1 vejce
2 lžíce sekané petrželky
strouhanku
dle potřeby sůl, pepř
olej na smažení
Na tzatziky:
1/2 svazku ředkviček
1 okurku
400 g hustého jogurtu
2 lžíce sekané máty
1 lžičku citronové šťávy
POSTUP:
Cizrnu slijte, rozmixujte a dejte do mísy, přidejte nasekanou šalotku a česnek, pak vytlačte do směsi ze střívka klobásu / nakrájejte tempeh. Přimíchejte i vejce a petržel, osolte, opepřete a rukama vypracujte těsto. Pokud se moc lepí, přidejte strouhanku. Placky udělejte tak, aby byly na okrajích tlustší než uprostřed. Pak je smažte z obou stran asi 5 minut.
Na tzatziky nakrájejte na nudličky ředkvičky, okurku oloupejte, vydlabejte z ní semínka a nahrubo nastrouhejte. Pak z okurky vymačkejte vodu a smíchejte s ostatními surovinami na tzatziky, ochuťte solí a pepřem.
Sýrové karbanátky s kuskusem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na karbanátky:
500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
1 malou cibuli
1 stroužek česneku
1 lžičku oregana
1 lžičku uzené papriky
1 lžičku citronové kůry
2 lžíce hladkolisté petržele
sůl, pepř
1 vejce
1 lžíci olivového oleje
1/4 šálku strouhanky
130 g sýra feta
2 lžíce sezamu
tuk na smažení
Na kuskus:
1 velký šálek kuskusu (300 ml)
450 ml zeleninového vývaru
hrst sekané petržele
hrst sekané máty
2–3 lžíce oleje
1 lžičku citronové šťávy
150 g cherry rajčat
POSTUP:
Kuskus vsypte do mísy a zalijte ho vroucím vývarem. Občas ho promíchejte vidličkou – má být sypký, ne lepivý. Až vychladne, vmíchejte do něj bylinky, olej, citron a pokrájená rajčata. Maso smíchejte s posekanou cibulí, utřeným česnekem, kořením, kůrou, vejcem, olejem a strouhankou. Rozdělte směs na 8 dílů, z každého vytvořte placku a doprostřed zabalte kus sýra. Posypte sezamem, přitlačte ho a v rozpáleném oleji smažte z obou stran dozlatova.
Krůtí karbanátky se špenátem, česnekem a rozmarýnem
POTŘEBUJETE (na 4 porce):
Na karbanátky:
1 lžičku olivového oleje
150 g čerstvého nebo rozmraženého špenátu
3–4 stroužky česneku + na pečení
500 g libového krůtího masa
100 g balkánského sýra
sůl, pepř
rozmarýn
Na salát:
8 zralých meruněk
2 malé bílé či červené cibule
1 lžíci octa
1 lžíci medu
1 lžíci hrubozrnné hořčice
2 lžičky sezamového oleje
1–2 lžíce sezamu
1 lžičku sójové omáčky
POSTUP:
Nejdřív připravte salát – meruňky nakrájejte na osminky, cibuli na klínky. Z ostatních surovin umíchejte zálivku, promíchejte s meruňkami a cibulí, dobře zakryjte a dejte do lednice.
Na karbanátky osmahněte na oleji nakrájený česnek, pak na něj vhoďte opraný a vyždímaný špenát. Jakmile se spaří, promíchejte ho a nechte asi 5 minut vypnutý stát. Vyždímejte ho a posekejte nadrobno, smíchejte ho pak s masem, nadrobeným sýrem, solí, pepřem a drceným rozmarýnem. Pak utvořte placky a ty grilujte nebo pečte na pánvi s dalšími stroužky česneku a jehličkami rozmarýnu.
Kristina Hamplová
25. března 2022