Sterilizace mužů

Sterilizace mužů

Minule jsme si probrali problematiku sterilizace žen. Sterilizovat je ale možné i muže, a to dokonce mnohem jednodušeji.

Sterilizace mužů

Minule jsme si probrali problematiku sterilizace žen. Sterilizovat je ale možné i muže, a to dokonce mnohem jednodušeji.

Sterilizace mužů se provádí přerušením chámovodů. To je tenká trubička, která přivádí s permie od varlat směrem do močové roury. Tuto trubičku lze hmatem najít. Má podobu tvrdého drátku. Právě v tomto místě se chámovod přeruší. K operaci stačí lokální umrtvení. Po drobném naříznutí šourku může dojít k podvázání nebo přerušení obou chámovodů. Řez na šourku je tak malý, že se často ani nemusí zašívat a zahojí se sám.
V Číně je tato metoda velice oblíbená, zvláště proto, že Číňané přeruší chámovody bez skalpelu. Po znecitlivění použijí speciální kleštičky. Uchytí chámovod přes kůži šourku a odborným manévrem ho přeruší. V Číně je tato metoda tak rozšířena, že již provedli několik desítek miliónů zákroků.
2 dni po operaci je třeba se zdržet veškeré fyzické námahy a především nejezdit na kole.

Zajímavé je, že k absolutní neplodnosti dochází teprve až po cca. 20 ejakulacích. Veškeré cesty, kudy prochází spermie se nejdříve musí pročistit. Po tuto dobu je vhodné používat kondom. Pak ale nastává dokonalá a trvalá neplodnost.
To neznamená, že je sexuální život narušen. Sterilizace není kastrace a pohlavní život je naprosto stejný. Dokonce dochází i k ejakulaci. Tzv. ejakulát je totiž vytvářen zvlášň sekretem žláz. Pouze v něm nejsou obsaženy žádné spermie, neboň ty se uzavřeným chámovodem dál nedostanou.

Sterilizace mužů je stoprocentně účinná antikoncepce bez jakýchkoli vedlejších účinků. Bohužel není u nás uzákoněna, a tak se téměř neprovádí.
I kdyby byla sterilizace mužů uzákoněna, zřejmě by k velkému rozšíření nedošlo. Muži jsou hrdí na svou plodnost. Panuje u nich jakási zakořeněná představa, že neplodný muž je méněcenný. Muži se také zbytečně obávají vedlejších účinků a bojí se, že po sterilizaci to již nebude ono.

Jak u mužů, tak i u žen platí, že sterilizace nemá vliv na další sexuální život. Mnohdy dochází i ke zlepšení. Sterilizace je v podstatě stoprocentní a u sterilizovaných jedinců dochází při sexu k lepšímu uvolnění. Zlepšení sexuálního života po sterilizaci lze vysvětlit vymizením strachu z nežádoucího otěhotnění.

autor: Helena

Doporučujeme

Články odjinud