Štíhlost nezaručuje zdravé srdce

Štíhlost nezaručuje zdravé srdce

Adepty na srdeční infarkt mohou být lidé, kteří vypadají v plavkách báječně. A naopak, obézní jedinci mohou být jinak zcela zdraví. Američtí vědci zjistili, že překvapivé až polovina testovaných osob s nadváhou má normální krevní tlak a hladinu cholesterolu, zatímco hubení jedinci často trpí příznaky spojovanými s obezitou.

Studie amerických vědců prokázala, že 51 procent dospělých Američanů s nadváhou má normální krevní tlak, hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Naopak u čtvrtiny sledovaných osob s normální hmotností odborníci naměřili hodnoty vypovídající o onemocnění organismu.

"Není tajemstvím, že štíhlí lidé mívají srdeční potíže a obézní mohou být zdraví. V lidech ale stále přetrvává stereotypní představa, že kdo je hubený, je zdravý," říká vedoucí studie publikované v časopise Archives of Internal Medicine Mary Sowersová.

Mezi vědci stále není shoda v tom, co vlastně znamená slovo obezita. Někteří se spoléhají na výši indexu tělesné hmotnosti, ten ale nebere v úvahu poměr tuku a svalové tkáně. Mnozí odborníci proto považují za přesnější měření šířky pasu.

"Náš výzkum neříká, že nezáleží na tom, kolik vážíme. Polovina tlustých lidí opravdu čelí vážným srdečním poruchám. Ale pro ty, kteří je nemají, je zhubnutí jen estetickou záležitostí," varuje spoluautorka studie Judith Wylie-Rosettová.

Rizikové faktory pro vznik kardiovaskulárních onemocnění se objevují ve všech váhových kategoriích u kuřáků, starších a neaktivních lidí, upozorňují experti. Podle nich je i pro štíhlé osoby nejdůležitější pohyb. Zvýšený krevní tlak a vysoká hladina cholesterolu a cukru byly naměřeny osobám s normální hmotností, u kterých byla zjištěna větší šířka pasu. Ta svědčí o značném množství tuku obklopujícího orgány dutiny břišní, což je podle předchozích výzkumů velmi varovná předzvěst srdečních onemocnění.

Doporučujeme

Články odjinud