Štípání do zadnice je sexuální napadení

Štípání do zadnice je sexuální napadení

S beztrestným štípáním do zadnice je v Itálii konec. Rozhodl o tom italský Nejvyšší soud. Zvrátil tak kontroverzní soudní rozhodnutí, podle kterého se v případě „štípance do zadnice“ nemělo jednat o trestný čin. „Pokud muž štípne ženu do zadnice, jedná se o klasický případ sexuálního napadení. Je to ten samý případ, jako byste ženě sáhli například na ňadro,“ vysvětluje své rozhodnutí skupina italských soudců.

„Hrátky se zadnicí jsou nesporně sexuálním aktem. Jakkoliv se může zdát právě štípanec nevinný, může pachatel ženě způsobit i tímto banálním způsobem sexuální újmu. Verdikt se může na první pohled zdát jako hloupý a bezvýznamný, ale byl nejvyšší čas, aby si ve štípancích do zadku udělaly soudy jasno,“ míní soudcové.

Štípání do zadku se k italskému Nejvyššímu soudu dostalo poté, co v lednu 2001 soud nižší instance rozhodl, že pokud muž ženu štípne nebo plácne po zadnici, nejde o trestný čin. „Rozsudek nižšího soudu nebylo možné v některých částech vůbec pochopit. Ve verdiktu bylo uvedeno, že jde o čin, který se děje většinou v přátelské atmosféře a muži v tomto případě jednají spontánně, takže čin neplánují,“ řekl jeden ze soudců.

Rozhodnutí soudu s nadšením přijali především Italky. „Konečně si muži přestanou dovolovat. Mnoho z nich toho, že štípance a plácání po zadku byly beztrestnou činností, využívalo. Hlavně u nadřízených mužů šlo o běžnou záležitost. Je dobré, že již tyto incidenty patří mezi klasické sexuální obtěžování,“ napsal ženský magazín Signora. (Plus)

Stává se vám, že vás kolegové či přátelé štípou do zadnice?

Doporučujeme

Články odjinud