Stop nadměrnému pocení! Známe účinné zbraně

Stop nadměrnému pocení! Známe účinné zbraně

Pocení má v našem životě důležitou roli, neboť zajišťuje tělu správnou termoregulaci. Ztrátu této schopnosti bychom nepřežili. Teď jde však o to, jak ji udržet pod kontrolou.

Je prokázáno, že člověk má mimořádně dobrou paměť na vůně či na pachy obecně. I letmý závan nám dokáže vyvolat příjemnou vzpomínku na někoho milého, případně hned víme, kdo nám „nejde pod nos“.

První signální

V mezilidských vztazích je čichový dojem často rozhodující. S partnerem, který nám „nevoní“, stěží utvoříme dlouhodobý vztah. Nevonící jedinec v hromadném dopravním prostředku téměř donutí ostatní cestující přestoupit. Příjemné fluidum naopak člověku může zajistit hladký kariérní vzestup. A vůně nebo spíš její opak může vyvolávat dusnou atmosféru na pracovišti a v krajním případě být důvodem k propuštění při snižování zaměstnaneckého stavu.Z toho všeho vyplývá, že své pocení a s ním spojenou pachovou stopu si musíme ohlídat.

Bakterie vskutku nevoní

Pocení není samoúčelné, zajišťuje tělu správnou termoregulaci. Potní žlázy, jimiž teplo opouští naše tělo, najdeme všude na kůži. Liší se nejen svým umístěním na těle a velikostí, ale také složením potu, který produkují při různých podnětech. Svou činnost potní žlázy zahajují v době puberty, proto se také malé děti nepotí a nejsou potem cítit. Po pubertě se pocení nevyhne vůbec nikdo. Jinak se zpotíte při letní jízdě autem a jinak v zubařském křesle. Vyprodukovaný pot je čirá tekutina bez jakéhokoli zápachu.

Působením bakterií se ale rozkládá a mění v nepříjemný pach. Ženy se potí méně, protože mají menší počet potních žláz. Mužské potní žlázy jsou navíc mnohem aktivnější a pánové také mívají v podpaží víc bakterií. Jsou tedy i více cítit. Ačkoli víme, že pocení je součástí fyziologických zdraví & krása procesů našeho organismu a že bychom bez něho nepřežili, není nám příjemné u sebe samých, natožpak u našeho okolí. Možností jak ho potlačit a hlavně se zbavit s ním spojeného nepříliš příjemného aromatu je několik. Záleží na tom, jak hodně nás tento problém trápí.

Prokletí zvané hyperhidróza

Propotí-li někdo více košilí nebo halenek denně a boty si musí vyměňovat několikrát za den, trpí nemocí zvanou hyperhidróza. Nadměrně se potí celoročně a v teplých měsících by nejraději vůbec nevycházel. Třebaže se společnost na tyto osoby většinou dívá s trochou opovržení, na místě je spíše politování. Hyperhidróza sice působí „jenom“ problémy estetické a společenské, její řešení však přesto patří do rukou lékaře. Předepsat může léčiva, iontoforézu, botulotoxin nebo chirurgické odstranění potních žláz.

Co je to pot a k čemu ho potřebujeme?

Pocení slouží k udržení stálé tělesné teploty, ochlazování a zvlhčování povrchu těla. Jen malé množství tepla se z těla dostává plícemi, větší část se uvolňuje kůží. Potních žláz je zhruba 5 milionů a nacházejí se na celém povrchu lidského těla, s výjimkou rtů, očních víček, prsních bradavek a vnějších pohlavních orgánů. Potíme se v horku, při práci nebo sportování – to je aktivní pocení. Silně zpotit se ale můžeme i při stresu, strachu nebo úleku – v takovém případě jde o pocení emocionální. Ženská pokožka obsahuje menší počet potních žláz, proto se ženy potí méně (asi 180 ml za hodinu). Mužské potní žlázy jsou mnohem aktivnější (vyloučí cca 250 ml za hodinu).

Zbraně proti pocení

  • Stravování může pocení podpořit, protože některé potraviny obsahují aromatické silice, které prostupují kůží (např. česnek nebo cibule).
  • Hygiena má význam přímo zásadní. Každodenní (ranní nebo večerní) sprchování můžeme doplnit o použití hygienických voňavých ubrousků v naléhavých případech.
  • Kosmetické prostředky bychom měli mít vždy po ruce. A jak si správně vybrat? Deodorant je přípravek, který pocení nepotlačí, pouze zamezí zápachu. Antiperspirant tvorbu potu omezuje, proto by se neměl používat tam,

kde je silné pocení naopak žádoucí (například v sauně nebo fitku).

  • Lymfoven (přístroj na tlakovou masáž) může být řešením tehdy, jestliže je příčinou silného pocení špatný tok lymfy. Ideální je podstoupit 1–2 procedury jednou týdně.
  • Iontoforéza je ošetření, při kterém ionizované látky poháněné stejnosměrným proudem procházejí kůží a utlumují činnost potních žláz
  • Botulotoxin se dá využít nejen pro likvidaci vrásek, ale i proti pocení. Po injekční aplikaci do podkoží v postiženém místě obklopí potní žlázky a naruší vegetativní nervy. Blokuje se tak činnost neurotransmiteru acetylcholinu,

který ovlivňuje funkci neuronů. Efekt ošetření nastupuje zhruba za 5 dní a vydrží cca 12 měsíců. Opakováním zákroku se prodlužuje jeho životnost.

  • Chirurgický zákrok je řešení, jímž se operačně odstraní potní žlázy. Lze jej absolvovat v lokálním znecitlivění.
  • Přerušení nervových vláken, tzv. transtorakální sympatektomie, zamezí přenosu vzruchů na potní žlázy. Oba poslední zákroky se však provádějí jen jako krajní opatření, protože mohou mít nežádoucí vedlejší efekty.

Doporučujeme

Články odjinud