Strach z léku CRESTOR donutil jeho výrobce změnit doporučení k jeho užívání

Strach z léku CRESTOR donutil jeho výrobce změnit doporučení k jeho užívání

"Drahý doktore! Pacientům předepisuj tu nejmenší dávku našeho léku Crestor, jinak by léčba mohla skončit nebezpečnými komplikacemi." Dopisy tohoto znění rozesílá od letošního května lékařům AstraZeneca, druhá největší farmaceutická firma ve Velké Británii, jež Crestor vyrábí. Medikament je k mání už i v českých lékárnách.

Varování a opatrnost jsou namístě - již v březnu americké sdružení na ochranu spotřebitelů Public Citizen upozornilo na to, že po zahájení léčby Crestorem se u sedmi pacientů prokazatelně vyskytlo akutní onemocnění kosterního svalstva rhabdomyolýza, přičemž dva dokonce zemřeli. U devíti nemocných bylo zaznamenáno selhání nebo větší poškození ledvin a pět pacientů utrpělo méně závažné poškození ledvin. Proto se spotřebitelé dožadují u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) stažení Crestoru z trhu.

Preparát poměrně ostře kritizují i odborníci v britském lékařském listu Lancet.

Podle MUDr. Luboše Kotíka, CSc., primáře III. interního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze-Krči, je Crestor k dispozici i v ČR. "Jde o preparát z kategorie statinů, jehož účinnou látkou je rosuvastation. V naší databázi je uveden i s cenou," sdělil Kotík tiskové agentuře Plus Press. "Já sám ale Crestor při léčbě pacientů nepoužívám, volím konzervativnější statiny, které jsou u nás ověřeny delší praxí. Tím jsou rozptýleny případné pochybnosti o bezpečnosti preparátů," zdůraznil Kotík. Jak podotkl, rhabdomyolýza hrozí více či méně při použití všech statinů. Bezpečnost používání Crestoru bude podle Kotíka nutné teprve náležitě ověřit a prokázat.

Již v roce 2001 musel být z trhu stažen obdobný preparát Baycol německé provenience, neboť po jeho užívání zemřelo hned několik pacientů.

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud