Strašák jménem menopauza aneb vyzrajte na nepříjemné projevy jednou provždy! | SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

SWISS PHARMACEUTICAL INVESTMENT LLC

Strašák jménem menopauza aneb vyzrajte na nepříjemné projevy jednou provždy!

Příchodu menopauzy se obává snad každá žena ve středním věku. Nepříjemné pocení, návaly horka, změny nálady a přibírání na váze jsou nejčastější příznaky, s kterými se musí potýkat. Aby jim žena zvládla čelit, je ochotná vyzkoušet kdejakou babskou radu. Často se kýžený výsledek nedostaví a příznaky přetrvávají. My vám poradíme, jak nad menopauzou zvítězit!

Jak poznáte příchod menopauzy?

Menopauza neboli klimakterium je období v životě ženy, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků a následně ke snížení tvorby hormonu estrogenu a progesteronu. Prvním blížícím se znakem přechodu je nepravidelný menstruační cyklus. Klesající hladina estrogenu ovlivňuje libido a snižuje chuť na sex. Má také vliv na regulaci teploty těla, a proto se ženy potýkají s návaly horka a pocením. Typické jsou i změny nálady, pocity úzkosti, bolesti hlavy, nespavost či zhoršení paměti.

Pozor na nárůst hmotnosti

A aby toho nebylo na ženy málo, většina se děsí i přibývání na váze. Během menopauzy totiž dochází k tzv. redistribuci tukové tkáně, která se začne hromadit v rizikových partiích, jako jsou boky, stehna, břicho nebo paže. Žena v období menopauzy může přibrat i kilo a půl ročně. Nárůst hmotnosti se však negativně podepisuje nejen na jejím vzhledu, ale i na zdraví. Viscerální tuk v oblasti břicha je jedním z rizikových faktorů pro rozvoj srdečních a cévních onemocnění, diabetu nebo vysokého krevního tlaku. Proto je důležité, aby o sebe ženy ani v období klimakteria nepřestaly pečovat a věnovaly se pravidelně (alespoň 30 minut denně) nějaké fyzické činnosti.

Úleva díky změně jídelníčku

Během menopauzy je nutné dbát i na kvalitní a vyvážený jídelníček s dostatkem bílkovin, vlákniny a důležitých omega-3 mastných kyselin. Vhodné je zařadit také potraviny s obsahem fytoestrogenu. Jedná se o látky rostlinného původu, které jsou velmi podobné hormonu estrogenu, o který ženy během menopauzy přicházejí. Fytoestrogeny se nacházejí nejvíce v sóji, dále také v kanadských brusinkách, lněném semínku, luštěninách, mrkvi, česneku a bramborách. Co naopak odborníci nedoporučují, je konzumace pálivých a kořeněných jídel, pití alkoholu či kávy a kouření. Vše totiž může prohlubovat výkyvy nálad, odvápňovat kosti a zvyšovat únavu organismu.

Jak vyzrát na návaly horka?

Jednoduchým řešením v boji s návaly horka a pocením je volba vhodného oděvu. Před těsným oblečením ze syntetických materiálů se rozhodně vyplatí dát přednost vzdušným kouskům nejlépe ze 100% bavlny nebo lnu. Vhodnější je více vrstev oblečení, které může žena v případě návalu horka odložit. Nezapomínejte ani na pravidelný pitný režim. Každý den by žena měla vypít alespoň dva litry čisté vody. Vhodné jsou i neslazené čaje, které mohou pomoci nastolit rovnováhu v těle a celkově zmírnit příznaky přechodu. Osvěžit a zchladit pomůže čaj ze šalvěje, máty nebo zelený čaj.

Zákeřná osteoporóza

O dokončené menopauze hovoříme, když se menstruace nedostaví šest měsíců. Po přechodu se u žen mohou objevit ještě další komplikace. Jedním z nich je osteoporóza. Jedná se o onemocnění kostí způsobující postupný úbytek vápníku z kostní tkáně, což vede ke snížení kvality kostí. Ženy po menopauze jsou tak mnohem náchylnější na zlomeniny.

Vsaďte na bylinky

Příznaky klimakteria pomohou zmírnit i některé bylinky. Jetel luční obsahuje fytoestrogeny, čímž napomáhá k odstranění návalů horka, pocení a nevolnosti. Dále také zlepšuje náladu a upravuje nepravidelnou menstruaci. Se symptomy přechodu si dokáže poradit i chmel otáčivý, který navíc zlepšuje usínání a má silné antioxidační účinky.

Zaručená úleva z lékárny

Většinu symptomů spojených s menopauzou lze eliminovat díky doplňkům stravy. Vyzkoušejte Elli MenoOsteo FORTE nabízející komplex důležitých látek pro ženy v menopauze i po ní. Extrakt z jetele lučního ženě pomáhá udržovat klidný a pohodlný přechod. Extrakt ze šištic chmele otáčivého zase vyrovnat se s návaly horka, pocením, neklidem či podrážděností. Doplněk stravy obsahuje také vitaminy D3, K2 a vápník, který je potřebný pro zdraví kostí. ELLI je k dostání v lékárnách a na e-shopu.

Doporučujeme

Články odjinud