Strašák zvaný rakovina prsu

Strašák zvaný rakovina prsu

Rakovina prsu si nevybírá. Proto je nejlepším pomocníkem proti případným potížím a ohrožení života příkladná prevence. Zeptali jsme se za vás odbornice MUDr. Lívie Večeřové, zástupkyně přednosty Radiodiagnostické kliniky, primářky FNKV.

S mediální osvětou v mladší populaci stoupá i počet preventivních prohlídek prsů. Sama jako lékařka musím pozitivně hodnotit mladé ženy a dívky, které, i když jsou bez jakýchkoli obtíží, absolvují preventivní ultrazvukové vyšetření prsu před plánovaným těhotenstvím nebo během gravidity. Protože jde o preventivní vyšetření, které pojišťovny do věku 45 let neproplácejí, mladé ženy nedostanou doporučení na vyšetření a ultrazvukové vyšetření si uhradí jako samoplátkyně.

Kdy má lékař pravdu?

Pocit, když jim můžu po vyšetření říct, že jsou v pořádku, pohladí na duši. Ale jsou situace, když žena, která se těší na nenarozené dítě, má bulku v prsu. Tu si objevila už před několika měsíci a upozornila na ni svého lékaře, ale bylo jí vysvětleno, že je to normální těhotenská reakce organismu. Ano, ve většině případů má její lékař pravdu. Je ale potřeba vědět, že během hormonálních změn doprovázejících těhotenství je žena ohrožena i rakovinovým nádorem prsu.

Hmatnou a zvětšující se bulku v prsu je proto potřeba vyšetřit nejen pohmatem, ale i moderní dostupnou technikou. Ultrasonografické vyšetření je bezpečné, nebolestivé, nemá frekvenční omezení (dá se opakovat) a neškodí matce ani dítěti.

Podobná situace nastává i u kojících žen. Vlivem hormonálních změn se pohmatové vyšetření prsu radikálně změní. Zejména prvorodičky jakoukoli pohmatovou změnu považují za standardní. Platí pravidlo, když si něco opakovaně delší dobu hmatám, půjdu na odborné vyšetření.

Často ve své praxi na mamografickém pracovišti FNKV Královské Vinohrady slyším: „Kojím, tak nemůžu mít nic jiného než mléčnou cystu nebo nenádorovou bulku odborně nazývanou fibroadenom! Vždyť bulka je na povrchu pohmatem hladká, pohybuje se vůči spodině, nemám dokonce ani změnu kůže nad hmatnou bulkou, ani vtažení bradavky.“ Dovolím si teď podobnou situaci srovnat s jiným případem. Šlápnete špatně, oteče vám kotník, navštívíte chirurga a ten vás pro jistotu pošle na rentgen.

Proč? Když pohmatem může stanovit, co vám je? Protože je zodpovědný, pohmatu nevěří. Za několik minut objektivně víte, co vašemu kotníku je. A to nejde o život, jenom o kotník. Proč se máte uspokojit, když jde o bulku v prsu, která vás občas i v noci trápí, pouze pohmatovým vyšetřením? Cílem mého povídání není vylekat těhotné nebo kojící ženy. Chci informovat o dnes dostupných diagnostických možnostech. Dovolte, abych použila několik citací pacientek, které nevyužily nebo nedostatečně využily všechny dostupné vyšetřovací techniky při svých potížích.

Mohl by tu být i váš příběh

Jana, 24: „Bylo mi dvaadvacet, když mne začalo bolet levé rameno a podpaží. Samovyšetřením jsem si v prsu našla něco, co tam předtím nebylo. Nahmatala jsem si malý středně měkký hrbolek a objednala se ke svému lékaři. Ten mě pohmatem vyšetřil a ubezpečil, že se svými prsy zbytečně zabývám a že je to běžná hormonální reakce. Vydržela jsem několik měsíců a nakonec mě přítel přemluvil a následovala nová návštěva gynekologa. Tentokrát jsem se nedala odbýt, z ambulance jsem odcházela s doporučením na ultrasonografické vyšetření prsu. V mém levém prsu bylo objeveno nádorové ložisko. V rychlém sledu následovalo další vyšetření na mamografu, histologické ověření ložiska a nakonec operace a léčba.“

Marie, 37: „Když jsem onemocněla, bylo mi pětatřicet let. Stejnou nemoc, jakou mi diagnostikovali, prodělaly i maminka, a maminčina matka, moje babička. Obě zemřely. Z diagnózy rakoviny prsu jsem byla zděšená. I když jsem v rodině měla s tou nemocí zkušenost, realita byla hodně krutá. Zpočátku jsem si opakovala, proč já?... čeká mne smrt jako mé nejbližší? Dnes už jsem vyrovnaná, po operaci, léčbě a nakonec také po rekonstrukční operaci. Rekonstrukce prsu mi vrátila chuť do života a já zase vedu plnohodnotný život jako předtím.“

Pod jednou střechou

Naše mamografické pracoviště Radiodiagnostické kliniky ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pravidelně kontroluje mladé ženy, a to jak v rámci onkologických kontrol, tak při preventivních prohlídkách. Přáli bychom si, abychom mohli dělat převážně preventivní kontroly a sdělovat ženám připravujícím se na nejhezčí úděl ženy – miminko nebo ženám kojícím, že jsou zdravé. Technické zázemí naší kliniky a erudované personální vybavení může nabídnout důkladné preventivní a diagnostické vyšetření a v případě potřeby i komplexní řešení problémů, včetně operativy a onkologické léčby. To všechno jde u nás vyřešit rychle „pod jednou střechou“ od diagnostiky po operativu a onkologickou léčbu.

ČTĚTE TAKÉ:
Soutěž: Vyhrajte balíček lahodných čajů Ahmad Tea

Doporučujeme

Články odjinud