Strava těhotných žen má zásadní vliv na jejich děti

Strava těhotných žen má zásadní vliv na jejich děti

Máte hodně tmavé vlasy, pihy nebo tvrdé nehty? Ačkoliv to, jak vypadáte, ovlivňuje řada různých faktorů, můžete za to vše poděkovat své matce. Odborníci z univerzity v Durhamu totiž zjistili, že jídelníček těhotné ženy může mít zásadní vliv na zdraví a kondici jejího potomka či potomků.

Vědci Randy Jirtle a Robert Waterland dokonce při svém pokusu na myších dokázali měnit výsledné zbarvení mláďat podáváním různých typů potravy jejich matkám. Odborníci dávali některým samicím vitaminové doplňky, jiným naopak stravu na vitamíny, minerální a esenciální látky chudou.

"Mláďata z vrhu samic živených bohatou stravou byla méně náchylná k obezitě a diabetu a byla také světlejší, než jejich geneticky identické kopie zplozené samicemi krmenými chudou potravou. Zbarvení srsti tedy zdaleka není ovlivněno jen genetickou informací, jak se dosud myslelo. Všechna mláďata měla geny shodné, jednalo se vlastně o klony," vysvětlil stěžejní bod práce Robert Waterland, podle nějž tak bylo prokázáno, že strava může mít i u lidských potomků za následek tvarové a barevné odlišení.

"Je možné, že budou v budoucnosti kolovat na stránkách dámských časopisů rady pro mladé maminky, jak u dětí dosáhnout nejmodřejších očí pojídáním lístků té či oné rostliny během těhotenství," podotkl s úsměvem Randy Jirtle. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud