Další pozitivní vliv středomořské kuchyně na lidské zdraví objevili mexičtí lékaři. Podle nich by tuto stravu měly konzumovat těhotné ženy i malé děti.
Způsob stravování v těhotenství a v mládí hraje významnou roli při pozdějším vzniku astmatu a alergií. Odborníci zkoumali tuto souvislost na 1476 dětech ve věku 6 - 7 let.
Zjistili, že děti, které konzumovaly hodně zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin, ryb a cereálií, a naopak se vyhýbaly mléčným výrobkům, masu a tukům, trpěly mnohem méně astmatem a sennou rýmou. Studii publikoval americký časopis Allergy.
"Skutečnost, že takový jídelníček chrání proti astmatu, má své opodstatnění," vysvětluje vedoucí výzkumu Isabelle Romeu.
Středomořská strava je bohatá na antioxidanty, které chrání plíce a průdušky. Ryby jsou zase bohaté na omega-3-mastné kyseliny, zatímco jejich obsah omega-6-mastných kyselin je nízký.
"Tento poměr redukuje vznik nebezpečných bílkovin způsobujících záněty, které bývají častou příčinou vzniku astmatu," dodává výzkumník.