Středomořská strava chrání srdce

2. 12. 2003
Středomořská strava chrání srdce
Za středomořskou stravu bohatou na olivový olej a bílé maso vám poděkuje vaše srdce. Odborníci z celého světa to nedávno zopakovali na konferenci Americké kardiologické asociace. Podle nich strava středozemních národů představuje nejmenší zátěž pro srdce. Pojídáním mořských plodů, syrové zeleniny a olivového oleje můžeme předcházet vzniku zánětů v těle, které zvětšují riziko srdečních chorob.

"Zjistili jsme, že středomořská strava působí blahodárně na lidský organizmus jako celek. Nelze říct, že některé potraviny jsou lepší a jiné horší. Za výsledný účinek jsou odpovědny všechny složky středomořské kuchyně dohromady," uvedl na konferenci doktor Demosthenes Panagiotakos z aténské Harokopian University.

Výzkumy potvrzují, že osoby ze středomořských oblastí trpí mnohem méně často chorobami oběhové soustavy. Někteří odborníci míní, že lidé ve Středozemí žijí pohodovým, méně stresujícím životem, a většinu dne tráví venku na vzduchu. To má prý na zdraví srdce ještě větší vliv než strava. Kombinace obou prvků, zdravé stravy a pohybu, pak zaručuje velmi malé riziko vzniku onemocnění srdce.

Ze středomořské stravy by si měli vzít příklad nejen mladí Američané, ale i Češi, Němci, Britové a další Evropané, o nichž je známo, že stále tloustnou. Jejich strava je bohužel velmi bohatá na sacharidy a živočišné tuky, které organizmus nadmíru zatěžují. Do typických národních jídelníčků by tak měl natrvalo imigrovat olivový olej, mořské plody a ryby, ale hlavně spousta syrového ovoce a zvláště zeleniny. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Hlavně se přestaňte plést do cizích osobních záležitostí, byť by se jednalo o blízkého příbuzného nebo kamaráda. Je to nevděčná věc a ani s Venuší v zádech nedokážete nabídnout řešení,…

Nejčtenější články