Středomořská strava chrání srdce

2. 12. 2003
Středomořská strava chrání srdce
Za středomořskou stravu bohatou na olivový olej a bílé maso vám poděkuje vaše srdce. Odborníci z celého světa to nedávno zopakovali na konferenci Americké kardiologické asociace. Podle nich strava středozemních národů představuje nejmenší zátěž pro srdce. Pojídáním mořských plodů, syrové zeleniny a olivového oleje můžeme předcházet vzniku zánětů v těle, které zvětšují riziko srdečních chorob.

"Zjistili jsme, že středomořská strava působí blahodárně na lidský organizmus jako celek. Nelze říct, že některé potraviny jsou lepší a jiné horší. Za výsledný účinek jsou odpovědny všechny složky středomořské kuchyně dohromady," uvedl na konferenci doktor Demosthenes Panagiotakos z aténské Harokopian University.

Výzkumy potvrzují, že osoby ze středomořských oblastí trpí mnohem méně často chorobami oběhové soustavy. Někteří odborníci míní, že lidé ve Středozemí žijí pohodovým, méně stresujícím životem, a většinu dne tráví venku na vzduchu. To má prý na zdraví srdce ještě větší vliv než strava. Kombinace obou prvků, zdravé stravy a pohybu, pak zaručuje velmi malé riziko vzniku onemocnění srdce.

Ze středomořské stravy by si měli vzít příklad nejen mladí Američané, ale i Češi, Němci, Britové a další Evropané, o nichž je známo, že stále tloustnou. Jejich strava je bohužel velmi bohatá na sacharidy a živočišné tuky, které organizmus nadmíru zatěžují. Do typických národních jídelníčků by tak měl natrvalo imigrovat olivový olej, mořské plody a ryby, ale hlavně spousta syrového ovoce a zvláště zeleniny. (Plus)

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Horoskopy

Nezůstávejte ve špatném rozpoložení. Na vysoké pracovní tempo vás nyní neužije. Sice jste si během víkendu docela odpočinuli, ale stále nejste ve formě. Pomluvy kolegů vám na výkonnosti…

Nejčtenější články

Doporučujeme