Středomořská strava snižuje množství zánětů

Středomořská strava snižuje množství zánětů

Milovníci české, indické nebo mexické kuchyně by se měli zaměřit především na stravu středomořskou, protože je nejzdravější pro lidské srdce, cévy a buňky.

Středomořská strava je bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, olivový olej a mořské plody a rybí maso. A právě takové složení potravy snižuje množství zánětlivých ložisek a krevních sraženin v lidském těle, které navíc mohou způsobovat nemoci srdce.

Je příliš brzy na to, aby vědci mohli jednoznačně prohlásit, jak je středomořská strava odpovědná za snižování vzniku zánětlivých ložisek a krevních sraženin, ale řecká studie prokázala, že u osob konzumujících tuto potravu je zánětů a sraženin vskutku mnohem méně.

"Máme mnoho vědecky ověřených studií, které prokazují, že strava bohatá na velké množství ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných potravin, ryb, ořechů a nízkotučných potravin je dobrá pro lidské srdce," prohlásil doktor Demosthenes Panagiotakos z Harokopio University v Aténách, který svůj výzkum opírá o sledování několika tisíc Řeků, kteří holdují tradiční středomořské kuchyni.

"Prokázali jsme tak, že středomořská strava je zdravější než některé jiné národní kuchyně a měla by být rozšířena a upřednostňována pro uchování lepšího zdraví," dodal doktor Panagiotakos. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud