Milovníci české, indické nebo mexické kuchyně by se měli zaměřit především na stravu středomořskou, protože je nejzdravější pro lidské srdce, cévy a buňky.
Středomořská strava je bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, olivový olej a mořské plody a rybí maso. A právě takové složení potravy snižuje množství zánětlivých ložisek a krevních sraženin v lidském těle, které navíc mohou způsobovat nemoci srdce.
Je příliš brzy na to, aby vědci mohli jednoznačně prohlásit, jak je středomořská strava odpovědná za snižování vzniku zánětlivých ložisek a krevních sraženin, ale řecká studie prokázala, že u osob konzumujících tuto potravu je zánětů a sraženin vskutku mnohem méně.
"Máme mnoho vědecky ověřených studií, které prokazují, že strava bohatá na velké množství ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných potravin, ryb, ořechů a nízkotučných potravin je dobrá pro lidské srdce," prohlásil doktor Demosthenes Panagiotakos z Harokopio University v Aténách, který svůj výzkum opírá o sledování několika tisíc Řeků, kteří holdují tradiční středomořské kuchyni.
"Prokázali jsme tak, že středomořská strava je zdravější než některé jiné národní kuchyně a měla by být rozšířena a upřednostňována pro uchování lepšího zdraví," dodal doktor Panagiotakos. (Plus)