Stresované děti mají v pozdějším životě problémy

Stresované děti mají v pozdějším životě problémy

Děti, které prožily před dospíváním nějaký veliký stres, úzkost nebo strach, mají v dospělosti mnohem více psychických problémů než jejich vrstevníci prožívající pohodové mládí.

Nezletilí vyhledávají stále častěji pomoc psychologů a psychiatrů, poněvadž nezvládají některé stresové situace v rodině, ve škole nebo mezi kamarády. Nečeká je ani žádná růžová budoucnost. Velmi často mívají deprese i v dospělosti a jsou závislí na pomoci psychologů i nadále. Jindy nebývají úspěšní v práci a kariéře, mívají problémy s láskou a často nedokončí školu.

Psychologové z Kalifornské univerzity v Los Angeles testovali sedmdesátku dospělých osob, která byla v dětství, mezi dvanáctým a patnáctým rokem, hospitalizována na psychiatrické klinice kvůli stresu nebo úzkosti. Po dvaceti letech měla většina těchto osob psychické problémy znovu, prožívala stresy z rodičovství, v práci, často měla špatné ekonomické zázemí a většinou nedokončila vysokou ani střední školu.

Analýzou dalších lékařských záznamů vědci zjistili, že tito mladiství s psychickými problémy častěji než jejich šťastnější vrstevníci umřeli krátce po dosažení dospělosti nebo si více stěžovali na citové problémy.

"Tato studie a její závěry opět jen podtrhly fakt, že období rané pubescence a dospívání jsou velmi citlivá a jedinci jsou v tomto období značně zranitelní. Je potřeba pro ně dělat maximum a proškolit odborníky a pomocníky z psychologických pracovišť. Ti mohou leccos zachránit a snížit pozdější emocionální stres a úmrtnost. Navíc často zachrání nadané děti, které by mnohdy nedokončily ani střední školu," míní autoři výzkumu. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud