Střevní chřipka - lze jí předcházet

Střevní chřipka - lze jí předcházet

Bakteriální či virová gastroenteritida neboli střevní chřipka postihuje každoročně přibližně až 20 % obyvatel. Mezi její hlavní příznaky patří nevolnost, bolesti břicha, křeče, horečka a průjem. I přesto, že má střevní chřipka rychlý a krátký průběh, dokáže postiženého doopravdy potrápit a "vyřadit z provozu" .

Přinášíme několik rad, jak tomuto nepříjemnému onemocnění účinně předcházet.

1. Myjte si ruce

Dbejte na důsledné dodržování hygienických pravidel. Nejčastější příčinou střevní chřipky jsou totiž viry, bakterie a paraziti. Umyjte si proto ruce při každé příležitosti, všude s sebou noste vlhčené ubrousky nebo antibakteriální gel. Pokud máte ve své blízkosti již nemocného, je dobré pravidelně dezinfikovat toaletu a často a intenzivně větrat.

2. Posilujte imunitu

Prevence je základ, to je známé pravidlo. Snažte se tedy pravidelně posilovat imunitu. Do jídelníčku zařaďte bylinky, citrony, zeleninu, místo jízdy tramvají se cestou domů raději projděte. Dbejte však také na odpočinek a pravidelný osmihodinový spánek.

3. Vybírejte si, co a kde jíte

Vyvarujte se konzumace nekvalitních pokrmů nebo surovin, které neprošly dokonalou tepelnou úpravou. V období, kdy chřipková epidemie opravdu hrozí, věnujte zvýšenou pozornost výběru restaurací a jídelen. Nedostatečně umyté nádobí nebo sklenice mohou představovat velký problém.

4. Vyhýbejte se akcím, kde je větší množství lidí

Během rizikového období využívejte městskou hromadnou dopravu jen v nejnutnějších případech. Pokud to jde, v kanceláři pravidelně větrejte. Máte-li děti, a ve škole nebo školce se objevily první případy střevní chřipky, dbejte na zvýšený přísun vitaminů, otužování atd.

5. Nasaďte neprodleně vhodnou léčbu

Jakub Chudý, gastroenterolog z FN v Motole, radí: ?Pokud máte velmi vysokou horečku, zvracíte příliš často a máte příznaky dehydratace, vyhledejte lékařskou pomoc. Za normálních okolností není potřeba návštěva lékaře a při dodržování základních opatření (hygiena, dostatečné množství tekutin, dieta) by mělo dojít k rychlému ústupu.? Léčbu však musíte zahájit včas, není dobré nečinně čekat na zlepšení stavu. Jedním z pomocníků mohou být i volně prodejné léky proti průjmu: například Imodium. Krátkodobě lze užít i Carbocid nebo třeba Endiaron. Hlavní je však zajistit nemocnému dostatečnou hydrataci.

Doporučujeme

Články odjinud