Střihněte si plot podle svého

Střihněte si plot podle svého

I české zahrady zasáhla sympatická móda udržovaných živých plotů a tvarovaných okrasných keřů. Ale aby byly skutečnou ozdobou a chloubou, je potřeba jim věnovat řádnou péči.

Jak má správný živý plot vypadat? Hustý, s pěkným tvarem a nesmí zabírat zbytečně moc místa. K takovému výsledku vede jen jedna cesta, a to pravidelný střih. Podle typu je dřeviny potřeba stříhat jednou až třikrát ročně. Nejméně náročné jsou jehličnany, které se přistřihují jen jednou ročně, nejčastěji v srpnu. Naproti tomu listnaté dřeviny je dobré stříhat v červnu, srpnu a pak ještě v říjnu. Střih během léta je velmi důležitý, protože zásahem uprostřed vegetačního období zajistíme dostatečnou rychlost růstu. Řezné rány totiž rychle zarostou a keře jsou po zbytek roku skutečnou potěchou pro oko. Pro tyto úpravy ovšem nejsou vhodné horké dny. Při vyšších teplotách rostliny v místě řezu příliš rychle schnou a může následovat „teplotní šok“, který keřům zbytečně uškodí.

Moderní zahradní nůžky mají propracovanou ergonomii a nože vyrobené z kvalitní oceli s teflonovým povlakem, který zabraňuje ulpívání rostlinných zbytků.

Plotové nůžky práci usnadní Ideálním pomocníkem při stříhání živých plotů a okrasných keřů jsou plotové nůžky. Na trhu je dnes kromě klasických ručních zahradních nůžek velký výběr celé řady typů plotových nůžek elektrických, akumulátorových a benzínových, které se dále dělí podle výkonu motoru a délky střižné lišty. Zatímco krátké lišty jsou vhodné pro dokonalé a přesné tvarování keřů, dlouhé se uplatní především při úpravě větších ploch. Plotové nůžky jsou lehké do ruky, snadno se ovládají, stříhají přesně a díky tomu také rostliny mnohem méně poškozují. Mají snadnou obsluhu a i méně zručný zahradník po pár pokusech dokáže zastřihnout keře podle svých představ.

Nejdůležitější součástí plotových nůžek je střižná lišta. Na její kvalitě závisí nejen dobrá práce stroje, ale především i možné poškození listů a keřů. Ty nejkvalitnější jsou vyrobeny z jakostní oceli a obráběné laserem. Při výběru plotových nůžek je potřeba brát na zřetel nejen účel, pro který je chceme využívat, ale i na dokonale propracovanou ergonomii. Jen správně vyvážené nůžky, které přesně padnou do ruky, vám budou k užitku a radosti. Pro skutečně komfortní práci jsou moderní typy plotových nůžek vybaveny i účinným antivibračním systémem.

Benzínové plotové nůžky Oleo-Mac s dlouhou střižnou lištou jsou ideální pro úpravu větších ploch. Pro komfortní práci jsou kromě antivibračního systému vybaveny i nastavitelnou zadní rukojetí do 5 poloh s rozsahem 180°, která usnadňuje svislé nebo tvarovací střihy.

Zvolte si profil Jak bude váš živý plot vypadat se rozhodujete už při výběru dřeviny. Nejčastější je takzvaný lichoběžníkový profil, kdy se plot od shora dolů rozšiřuje. Dostatek světla tak dostávají i spodní větve a zbytečně neřídnou. Rovný obdelníkový profil dovolují jen stínomilné keře např.tis, habr), kterým sluneční svit tolik nechybí. U rozložitějších keřů (např. sptačí zob) je praktický zaoblený horní profil. Jejich sestřih je tak jednodušší.

Akumulátorové plotové nůžky Gardena ACCU 80 s výkyvnou rukojetí využijete nejen při tvarování živých plotů, ale hodí se i na sestříhávání okrajů trávníků nebo jiné finální úpravy těžko dostupných míst.

Jak správně stříhat? Při stříhání mějte na paměti, že pravidelným a rovnoměrným řezem si zajistíte vyrovnaný růst keřů do výšky i šířky. Máte-li strach, že se vám nepodaří udržet rovné linie a požadovaný tvar, jednoduše si vymezte hranice nataženým provázkem nebo si vytvořte šablonu, kterou můžete po plotě posouvat. Tento postup se hodí především při obloukovém zakončení plotu nebo se dá využít i na stříhání jednotlivých keřů nebo vytváření buxusových koulí. Pro takové drobnější tvarování dobře využijete ostré zahradní nůžky, akumulátorové nůžky nebo nůžky na živý plot s krátkým ostřím. Pokud vás zaujaly nejrůznější tvary postav a zvířat, do kterých dokáží okrasné dřeviny skuteční umělci, můžete to také zkusit. Výsledný tvar ovšem musíte dopředu naplánovat a vázat výhony k oporám tak, aby rostly jak potřebujete.

Nízká hmotnost, lehká ovladatelnost a přesnost střihu jsou devizy, které z elektrických plotových nůžek činí nepostradatelného pomocníka při tvarování nebo zastřihování živého plotu a okrasných dřevin na každé zahradě.

Zdroj a foto: Mountfield

Doporučujeme

Články odjinud