Vánoce jsou svátky klidu, míru… a dobrého pití! To jednoduše připravíte pro dospělé i pro děti. Třeba naši horkou čokoládu si zamiluje každý!
Vánoční punč s tropickým ovocem
8 porcí - příprava: 10 minut + odležení
- 250 ml třtinového rumu
- 250 ml červeného vína
- 1 hrnek silného černého čaje
- 3–4 lžíce přírodního cukru
- šťáva z 1 pomeranče
- šťáva z 1 citronu
- ovoce na ozdobu (koktejlové třešně, karambola, pomeranče…)
Všechny suroviny dejte do hrnce a zahřívejte do rozpuštění cukru, nesmí se ale vařit. Přidejte ovoce a nechte do druhého dne odležet. Podávejte ohřátý nebo na ledu ozdobený čerstvým ovocem.
Horká čokoláda se šlehačkou
3 porce - příprava: 15 minut
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g čokolády s obsahem kakaa min. 70 %
- 1 lžíce sušeného mléka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- mletá skořice
- špetka soli
- smetana ke šlehání na ozdobu
Mléko přiveďte k varu a nechte probublávat. Čokoládu nastrouhejte a smíchejte se zbývajícími surovinami. Na 300 ml mléka je potřeba asi 5 lžic této směsi – do horkého mléka ji metličkou jednoduše vmíchejte, aby nevznikly hrudky. Před podáváním nechte chvilku odležet a zdobte ušlehanou smetanou.
Náš TIP: Suchou směs na čokoládu můžete věnovat také jako jedlý dárek, stačí ji hezky zabalit do krásné sklenice.
Horká švestka se skořicí
2 porce - příprava: 10 minut
- 400 ml švestkového džusu
- 1 celá skořice
- ½ hvězdičky badyánu
- 8 cl slivovice
Švestkový džus nalijte do kastrůlku, podle chuti trochu nařeďte a ohřejte i se skořicí a badyánem. Podávejte smíchané se slivovicí. Podobně můžete připravit hruškový džus s hruškovicí nebo jablečný s calvadosem.



Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - vánoční speciál.