Sůl chrání proti depresi

Sůl chrání proti depresi

Jídlo bychom si měli občas trochu víc osolit. Tvrdí to překvapivě američtí vědci. Je sice známo, že moc soli škodí, ale sůl má i své kladné stránky – funguje jako přirozený antidepresant.

Testy na krysách ukázaly, že nedostatek soli vede ke ztrátě potěšení z činností, které krysám normálně lahodí. To je známka deprese. Naše tělo – i tělo krys – potřebuje sodík, který spolu s chlórem tvoří kuchyňskou sůl. Když ale máme sodíku příliš, vede to ke zvýšení krevního tlaku.

Tím se zvyšuje riziko infarktu i mrtvice. Podle BBC uvádí britský Úřad pro stravovací standardy, že průměrný dospělý člověk by měl požít přibližně 6 gramů soli denně. Většina z nás jí soli až # příliš, ale jak ukazuje nový americký výzkum, příjem soli bychom ani neměli drasticky snižovat.

Psycholožka Kim Johnsonová, vedoucí amerického výzkumu, který se zaměřil na důsledky nedostatku soli, tvrdí: „Věci, které by krysám byly za normálních podmínek příjemné, přestávaly mít tento účinek. Dospěli jsme proto k názoru, že nedostatek soli a chuť na sůl s tím spojená mohou vést k výskytu některých podstatných příznaků deprese.“

Britský expert na stravovací návyky k tomu dodává: „Naše tělo potřebuje pro správné fungování jen velmi malé množství soli. Většina z nás požívá soli mnohem méně. Tento výzkum ale osvětluje, proč někteří lidé solí příliš, ačkoliv vědí, že jim to škodí.

Doporučujeme

Články odjinud