Máte chuť si něco dobrého upéct, ale na sladké nemáte ani pomyšlení? Koláče z kynutého, křehkého i listového těsta můžete dát do trouby se svěží sezónní zeleninou, kterou pořídíte u nejbližšího zelináře. Jak snadné!
Listové koláčky s červenou cibulí
4 porce příprava: 55 minut
350 g listového těsta, olivový olej, 2 lžíce kaparů, 4 červené cibule, 1 lžíce balzamika, sůl a pepř, zelené olivy, 2 lžíce petrželky
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte na tenký plát a vykrájejte kruhy o průměru asi 12 cm. Potřete je olejem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Kapary nasekejte. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Obojí smíchejte se 2 lžícemi oleje, balzamikem, solí a pepřem. Naneste na těsto tak, aby zůstaly volné okraje. Pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte nejlépe teplé, s olivami a nasekanou petrželkou.
Recepty na další slané pochoutky najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní slaný koláč, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Koláč se žlutou paprikou
4 porce příprava: 45 minut
250 g listového těsta, 3 snítky tymiánu, 250 g ricotty, 1 žloutek, 2 lžíce citronové šťávy, olivový olej, sůl a pepř, 1 cuketa, 1 velká žlutá paprika, 150 g strouhané mozzarelly
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozválejte mezi 2 archy pečicího papíru na plát silný asi 3–4 mm. Pár snítek tymiánu si nechte na ozdobu, zbytek nasekejte. Smíchejte s ricottou, žloutkem, citronovou šťávou a 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Rozetřete na těsto. Nahoru poklaďte kolečka cukety a papriky. Posypte nastrouhanou mozzarellou. Pečte asi 25 minut dozlatova a podávejte. Náš TIP: Místo cukety použijte kedlubnu, jejíž tepelná úprava se dost opomíjí. Nedřevnatou hlízu nakrájejte na tenké plátky a zpěňte na másle se solí a muškátovým oříškem.
Pokračování 3 / 5
Rajčatové tartaletky
4 porce příprava: 65 minut + odležení
250 g hladké mouky, 1 špetka soli, 125 g másla, 1 vejce, olivový olej, 400 g cherry rajčátek, 2 lžíce balzamika, 1 lžička sušeného oregana, sůl a pepř, 2 snítky rozmarýnu
Mouku prosejte, přidejte sůl a uprostřed udělejte důlek. Vložte na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracujte drobenku. Přidejte vejce a podle potřeby (asi 40 ml) studenou vodu, zadělejte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v ledničce 30 minut odležet. Troubu zapněte na 180 °C. Formičky vytřete olejem. Těsto rozdělte na 4 části a každou z nich mezi dvěma archy pečicího papíru rozválejte. Ten urovnejte do formy a přebytečné kraje odřízněte. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Omytá rajčátka smíchejte se 2 lžícemi oleje, balzamikem, oreganem a troškou soli a pepře. Rozdělte do korpusů a pečte asi 25 minut dozlatova. Podávejte lehce vychladlé a posypané nasekaným rozmarýnem.
Pokračování 4 / 5
Cuketový koláč s piniovými oříšky
4 porce příprava: 90 minut + kynutí
1 kostka droždí (42 g), 1 lžička krupicového cukru, 400 g hladké mouky + na podsypání, 1 lžička soli, 800 g mladých cuket, 25 g piniových oříšků, 6 vajec, 150 g zakysané smetany, 100 ml smetany ke šlehání, 400 g strouhaného sýra Gruyere, sůl, pepř a muškátový oříšek, petrželka
Droždí a cukr rozmíchejte ve 175 ml vlažné vody a přidejte 2–3 lžíce hladké mouky. Nechte vzejít kvásek (15 minut). Zbytek mouky promíchejte se solí, přidejte kvásek a zadělejte hladké těsto. Podle potřeby přidejte ještě trochu mouky nebo vody. Přikryté nechte 45 minut kynout na teplém místě. Cukety omyjte, odřízněte konce a nakrájejte na tenká kolečka. Piniové oříšky nasucho opražte na pánvi. Vejce prošlehejte se zakysanou smetanou, smetanou ke šlehání, 360 g nastrouhaného sýra, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozdělte na 4 části a každou z nich vyválejte na pečicím papíře na placku o průměru asi 24 cm. Okraje přehněte dovnitř, aby vznikl vyšší lem. Vnitřek posypte oříšky, potřete čtvrtinou smetanové směsi a poklaďte cuketou. Pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte posypané petrželkou a zbytkem sýra.
Pokračování 5 / 5
Pissaladieres
8 kusů příprava: 65 minut + odležení
12 g čerstvého droždí, 300 g polohrubé mouky, sůl a pepř, olivový olej, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka ančoviček v oleji, 8 černých oliv
Droždí rozmíchejte se 175 ml vlažné vody. Mouku promíchejte se solí, přidejte droždí a 2 lžíce olivového oleje, vypracujte hladké měkké těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo vody. Přikryté nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Cibuli nakrájejte na proužky, česnek nasekejte najemno, společně asi 5 minut zpěňte na olivovém oleji. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto propracujte a rozválejte na tenký obdélník. Ten rádýlkem rozkrájejte na 8 kusů o rozměrech asi 8 x 12 cm. Na něj rozdělte zesklovatělou cibuli, osolte a opepřete. Na každý kousek rozložte 2–3 ančovičkové filety a olivu. Pečte 15–20 minut dozlatova a ihned podávejte.