Šumění v uších. Neobvyklý příznak menopauzy, který nesmíte podceňovat

Ačkoliv menopauza provází ženy od nepaměti, jejímu zkoumání se vědci začali věnovat až nedávno. A tak není divu, že stále přicházejí na nové a nové souvislosti, které se v ženském těle během kolísající hladiny hormonů odehrávají. A některé na první pohled s menopauzou vůbec nesouvisejí.

Ať nejste v šoku

Návaly horka, mozková mlha, špatná nálada, vaginální suchost – nejčastější příznaky menopauzy jsou známy všem ženám, které se blíží střednímu věku. Hormonální změny s sebou ale mohou nést další příznaky. „Existují nejméně tři méně známé příznaky, jichž by si ženy měly být vědomy, protože pak pro ně menopauza nebude překvapením,“ vysvětluje audioložka a terapeutka Joey Remenyi. Často jsou podle ní tyto příznaky vnímány jako součást jiného onemocnění a ani lékaři nehledají spojitost s menopauzou.

Pokračování 2 / 6

Rovnováha v ohrožení

Méně obvyklé příznaky přechodu souvisejí s vnitřním uchem. Patří sem tinnitus, což je medicínské označení pro hučení či šelest v uších, vertigo (vjem narušené rovnováhy a orientace v prostoru) a závratě. Tyto příznaky se objevují, když je mozek přehlcený vjemy, což se stává, když je člověk unavený nebo jeho hormony nejsou v rovnováze. Pak spojení v mozku nefunguje, jak má.

„V menopauze nebo během těhotenství hladina hormonu v ženském těle kolísá. Právě tehdy je zvýšené riziko výskytu tinnitu, vertiga a závratí. Pokud navíc žena nerespektuje každodenní potřeby svého těla a má náročný životní styl, je pravděpodobně unavená až vyčerpaná, což jsou stavy, které riziko výskytu ještě zvyšují,“ vysvětluje Remenyi.

Pokračování 3 / 6

Jak zvládnout neobvyklé příznaky menopauzy

Terapeutka Joey Remenyi doporučuje v první řadě zpomalit a naslouchat svému tělu, protože to ví nejlépe, co potřebuje, aby se hormonální rovnováha obnovila. Pomoci může i návštěva lékaře, který udělá krevní testy, aby odhalil, zda nejde o jiný zdravotní problém. Protože ale nejsou tinnitus a další potíže s rovnovážným systémem obecně přijímány jako příznak menopauzy, může vám lékař diagnostikovat jinou nemoc. „Může vám být například diagnostikována vestibulární migréna, přetrvávající percepční posturální závratě (PPPD) nebo Menièrova choroba. Všechna tato onemocnění však spojuje problém s vnitřním uchem, proto je pravděpodobné, že mohou souviset s menopauzou,“ vysvětluje Remeyi.

Pokračování 4 / 6

Berte to tak, jak to je

Odbornice radí, aby si ženy z lékařské diagnózy nedělaly příliš těžkou hlavu a zachovaly si naději na uzdravení. „Jinými slovy než abyste se ztotožnily s diagnózou, podívejte se na sebe jako na celek. Hormonální příznaky menopauzy jsou součástí vašeho měnícího se těla a tyto zvukové vjemy a potíže s rovnováhou berte jako poselství, kterými k vám tělo mluví,“ doporučuje.

Svým klientkám odbornice doporučuje, aby si uvědomily, že menopauza je normální a nevyhnutelnou součástí ženského života, které není třeba se bát. Naopak je třeba své tělo naplno vnímat a v náročném období si ulevit, když je to potřeba. Také navrhuje vyzkoušet meditaci, při níž se pečlivě zkoumají jednotlivé části těla bez odsuzování – meditaci body scan.

Pokračování 5 / 6

Věnujte svému tělu plnou pozornost

Meditace vychází z přesvědčení, že prožité emoce během dne se usazují někde v těle a při neřešení tohoto problému se časem může vyvinout nějaká zdravotní komplikace. Mapování (scanování) těla tak napomáhá jeho lepšímu porozumění a postupně člověka naučí schopnosti uvolňovat jednotlivá tělesná i emoční napětí, která se během dne nahromadila. A také přijímat své tělo takové, jaké je.

„Základem meditace je pohodlná poloha, která vám umožní soustředit se na své pocity. Jakého materiálu se vaše tělo dotýká, jak se cítí? Zkoumejte se postupně od hlavy až po konečky prstů, kde vás co tahá a bolí, zkrátka jak se máte. Důležité ale je nic nehodnotit a neposuzovat. Také si všímejte toho, jak sami k sobě mluvíte o svém těle i pocitech,“ navádí Remeyi. Zavřete si oči a zhluboka dýchejte. Když narazíte v těle na nějaký problém, pošlete na místo svou pozornost a lásku. A pokud si neumíte poradit, najděte si na YouTube meditaci s průvodcem a následujte jeho hlas.

Pokračování 6 / 6

Láska k sobě je důležitá. Lékařka naznačuje, že když o sobě smýšlíte negativně, prohlubujete v sobě pocity úzkosti, které zhoršují jakékoliv stavy spojené s menopauzou i zdravotním stavem obecně. Naopak doporučuje pozitivní přístup, který umožní pozitivně stimulovat nervové dráhy, které způsobí vyplavení pozitivních hormonů, jako je dopamin, oxytocin, serotonin a endorfiny.

Změnit pohled na sebe není tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Dívejte se sami na sebe jako na svého nejlepšího přítele nebo milované dítě. Svým pocitům, vjemům a bolesti věnujte plnou pozornost, berte je vážně, ale s milující laskavostí. Dokážete svému tělu porozumět, aniž byste se hned snažili vše řešit? Laskavý přístup umožní vytvořit nová nervová napojení. „Aby se mohla uplatnit neuroplasticita mozku, musíte se zaměřit na vjemy, které chcete cítit, jako je pocit klidu, lásky nebo spokojenosti, a věnovat jim plnou pozornost. Tak pozitivní nervové spoje posílíte. Naopak když člověk věnuje pozornost negativním jevům, dochází k uvolňování hormonů stresu, což zhoršuje i fyzické projevy,“ vysvětlila lékařka.

Doporučujeme

Články odjinud