Burgenlandsko Zdroj: Archiv

Burgenlandsko Zdroj: Archiv

Babiččin dvoreček Zdroj: Archiv
Ráj vědy a zábavy Zdroj: Archiv
Jihočeské moře - Lipno Zdroj: Archiv
Delfíni v Praze Zdroj: Archiv
6
Fotogalerie

Super tipy na rodinné výlety či dovolenou

Chystáte se s dětmi na dovolenou nebo chcete jen podniknout zajímavý rodinný výlet? Přinášíme vám inspiraci, kam se vypravit, aby to bavilo vás i vaše ratolesti a odnášeli jste si nezapomenutelné zážitky.

JIHOČESKÉ MOŘE - LIPNO

Hledáte to správné místo pro dovolenou, kde si děti užijí spoustu zábavy a vy budete mít alespoň chvilku pro sebe? Vyzkoušejte LIPNO Point. Na břehu lipenského jezera s písčitou i oblázkovou pláží se nacházejí komfortně zařízené rodinné domky a chatky pro rodiny s dětmi. Součástí je i SportArena nabízející širokou škálu sportů i krásné wellness s výhledem na jezero.

V příjemné restauraci si pochutnáte a navíc budete mít své ratolesti, které si mezitím zařádí na prolézačkách nebo pískovišti, stále na očích. Pro nejmenší ubytované hosty je zde během celých prázdnin připravený bohatý animační program (skákací hrad, facepaintig, tvoření, malování, modelování, skládání z lega, hry na vodě i na souši, divadélko, promítání, dětský koutek, lezecká stěna a jachting).

Letos bude k vidění i unikátní výstava „Ujíždíme na LEGU“! Na více než 600 m2 se předvedou nejrůznější modely z této slavné stavebnice. Výstava probíhá od 1. června do 30. září 2013. Více na www.lipnopoint.cz .

A za návštěvu rozhodně stojí i nedaleká stezka korunami stromů. Jedinečná stavba, která je dlouhá 675 metrů, nabízí mnoho zajímavých zážitků, počínaje příjemnou procházkou a krásným výhledem na šumavskou přírodu, Lipenské jezero a Novohradské hory. Stezka je zakončena čtyřicetimetrovou vyhlídkovou věží.

V celé své délce je bezbariérová a přizpůsobená jízdě s kočárky. Její součástí jsou naučné didaktické prvky, které obohatí a rozšíří znalosti v oblasti přírody, její ochrany a funkce lesa. Nejen pro malé návštěvníky, ale i pro ty, kteří zůstali stále mladí a jež neopustila chuť na dobrodružství, jsou určeny tři zážitkové stanice s lanovými prvky. Jsou umístěny ve výšce 24 metrů a i zde byl kladen maximální důraz na bezpečnost.

Unikátem je suchý tobogan, který vede středem vyhlídkové věže a je nejdelší svého druhu u nás. Více na www.stezkakorunamistromu.cz .

BURGENLANDSKO

Pokud chcete s rodinou vyrazit za hranice, vydejte se třeba za přírodními krásami a historickými památkami k našim sousedům do Rakouska. Kromě Alp je atraktivní turistickou destinací i Burgenlandsko na východě země při hranici s Maďarskem.

Zaujme vás mírně zvlněná krajina, jejíž svahy jsou porostlé lesy a vinicemi, a samozřejmě příjemné klima. Celá oblast je právem označována jako nejslunnější region s více než 300 slunečnými dny v roce. Za návštěvu určitě stojí malé lázeňské městečko Bad Tatzmannsdorf, které se nachází na rakousko­maďarských hranicích. Zdejší minerální prameny léčí především kardiovaskulární choroby.

Mimořádný rozkvět lázně prožívaly v 19. a 20. století, kdy sem jezdila řada známých osobností. Cestou do Bad Tatzmannsdorfu projedete krajinou s četnými vinicemi, v jejichž blízkosti jsou šikovně ukryty malebné vinné sklípky, kde oceníte kromě výborného vína i tradiční gastronomické speciality. Pokud máte rádi luxusní ubytování a zároveň hledáte hotel přátelský k dětem, pak vás nadchne čtyřhvězdičkový Reiters Finest Familyhotel. K rodinné pohodě tu přispívají hotelové lázně s termální minerální vodou, tři bazény o různé hloubce, skluzavka a brouzdaliště pro nejmenší. O vaše ratolesti se skvěle postarají v místním dětském klubu.

V dětském areálu na ploše 2000 m2 najdou vaši potomci nejen herny a bazény, ale i pagodu s vlastním divadlem, kinem a ateliérem pro rozvíjení tvůrčích aktivit. Vám rodičům pak zbyde hodně času na sport i wellness. Vaše ratolesti nadchne také dětská zoo. Ustájeni jsou zde lipicáni, američtí miniaturní koníci, bílí oslíci a chovají zde dokonce i buvoly. K nejoblíbenějším atrakcím patří také jezdecké kurzy pro děti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

EXPEDIČNÍ PLAVBA DŽUNKOU PO EVROPĚ

Lákají vás netradiční zážitky? Milujete dobrodružství a chtěli byste strávit dovolenou na vodě? Pak vás nadchne plavba na lodi Esperenza, což je dřevěná čínská džunka. Na pětiměsíční plavbu napříč Evropou vyplula v dubnu, v květnu pokračovala přes Belgii, pak se vydala po řekách kolem Paříže do Marseille. Na moři se ocitne v červenci a následně už ji čeká příjemná plavba podél pobřeží Itálie.

V cíli, Vieste na Garganu, zakotví 7. září 2013. Loď má dvě kajuty, kuchyni, sprchu, toaletu a její největší předností je prostorná zastřešená paluba, kde si pohodlně sedne 12 až 14 lidí a kde se dá dokonce i grilovat. Na stránkách www.dzunka.cz naleznete aktuální kotviště, kam vás z Prahy zaveze mikrobus, a pak už si jen užíváte. Kromě plavby unikátní čínskou plachetnicí (v celé Evropě plují jen tři) a dobrého jídla si můžete prohlédnout krásná města, v nichž budete kotvit, zkusíte si postavit stěžeň na moři, zaplachtíte si, navštívíte krásné pláže nebo si zarybaříte.

K dispozici jsou vám 2 kola (můžete si vzít s sebou i vlastní), motorový člun s přívěsným motorem a možností vodního lyžování a potápění (obojí na moři). Na džunku se do dvoulůžkové a čtyřlůžkové kajuty vejde maximálně 6 osob, takže atmosféra je vždy intimní a jedinečná. Pokud tedy chcete letos zažít opravdu netradiční dovolenou, pak směle do toho. Na džunku určitě nezapomenete.

DINOPARK LIBEREC

Milují vaše ratolesti dinosaury? Pak se s nimi vypravte do libereckého DinoParku, který je umístěn ve třech podlažích obchodního centra Plaza v centru města. Na 6000 m2 načerpáte nové poznatky a uvidíte scény z minulosti Země od prvopočátků až po dnešní věk.

Specialitou je pak období druhohor s obrovitými dinosaury, kterých je zde více než 50. Park je doplněn unikátním 4D kinem, dětským paleontologickým hřištěm, stezkou pro odvážné děti a dalšími technologickými atrakcemi. Více na www.dinopark.cz .

BABIČČIN DVOREČEK

V Licibořicích na Chrudimsku v Železných horách je již druhým rokem otevřen Babiččin dvoreček. Jedná se o statek jako za časů našich prababiček. Pokud vaše ratolesti milují zvířata, budou si zde připadat jako v ráji.

Mohou si je pohladit a dostanou pro ně i krmení. Ve chlévě na ně čekají prasátka, kravička i kozy, za stodolou pobíhají ovce, v králíkárně dupou králíci, na dvorku hudruje krocan, štěbetají husy, slepice a kačeny. Krátkou procházkou se dostanete do Dědovy obůrky s lesní zvěří (kanci, bažanti, daňci a mufingy.

Vaši potomci si zde vyzkoušejí ruční pumpu na vodu, posadí se na koňskou bryčku, a navíc se i něco nového přiučí. K dispozici je také hrací koutek, zatímco vy si posedíte u výborné kávy a malého občerstvení. Součástí statku je rovněž malý obchůdek s výrobky z ovčí vlny, dřevěnými a textilními hračkami, regionálními produkty a výbornými sýry, které se vyrábějí z mléka místní kravičky. Vstupné je 30 Kč nebo taška suchého pečiva, děti do 3 let mají vstup zdarma. Více informací najdete na http://www.dvorecek-liciborice.cz/ .

RÁJ VĚDY A ZÁBAVY

Hledáte inteligentní zábavu pro malé i velké? Pak navštivte vyhlášený liberecký iQpark. Stovky interaktivních exponátů na obrovské ploše čtyř podlaží mají jednoduché a intuitivní ovládání a pochopíte díky nim ty nejsložitější fyzikální, chemické či mechanické jevy. Vyzkoušíte si třeba, jak se cítili pasažéři potápějícího se Titaniku, stačí vstoupit do jeho kajuty. Obrovským zážitkem je procházka tunelem plným hvězd.

Na speciální lávce budete chvíli váhat, jestli se nad vámi točí nebe, nebo se vám pod nohama hýbe zem. Dále zjistíte, na jakém principu funguje seizmograf nebo jaké to je, když si sáhnete na 5000 V.

A kdo má pro strach uděláno, může se položit i na fakírovo lože plné ostrých hřebíků. Za průzkum stojí také motor auta nebo rentgenové snímky. A jestli vašim dětem nejde třeba fyzika či chemie, pak právě tady toho spoustu pochopí tak nějak mimochodem během zábavy a hraní. O víkendu se navíc můžete těšit na speciální science show s názvem Experimenty (ale doma je raději nezkoušejte). Čeká vás výbuch sopky, hořící ocel, přeměna rajčete na pingpongový míček či výroba kyslíku. V neděli jsou navíc připraveny zábavné dílny – vyrobit si můžete vlastní mýdlo, svíčku nebo parfém. Více na www.iqpark.cz .

RELAX U KRÁLICKÉHO SNĚŽNÍKU

Pokud chcete zažít tu pravou rodinnou pohodu, vydejte se do Wellness hotelu Vista, který leží na svazích horského střediska obce Dolní Morava. Oblast Králického Sněžníku a Jeseníků v létě nabízí nespočet venkovních aktivit pro všechny věkové kategorie. Přes den si užijete krásy zdejší přírody a večer můžete nabrat síly v moderním wellness centru.

Celoročně provozovaný areál nabízí mnoho sportovních a relaxačních aktivit. Pro nejmenší je k dispozici velká dětská herna, venku se nachází hřiště, dětský ski park, bobová dráha, lanový park, fun park či dobrodružná věž. O zábavu vašich ratolestí se postarají zkušení animátoři.

Bazén, vířivka, saunový svět a také kosmetika a masáže jsou lákadlem pro všechny věkové kategorie. Pro milovníky sportu jsou k dispozici tenisové kurty, bowling, biliár, fitness, stolní tenis či oblíbený golfový simulátor. Využít můžete také půjčovnu elektrokol. Po aktivně stráveném dni vás v hotelu čekají dvě hotelové restaurace. Více informací na www.dolnimorava.cz .

VÍCEÚČELOVÝ AREÁL VIGVAM

Existují místa, která rozzáří oči nejen malým, ale i dospělým. Jedním takovým je Vigvam. Víceúčelový areál v Němčicích u Kolína je ideální tipem na výlet pro celou rodinu. Za nejvyšší stavbou svého druhu na světě, která je zapsána v české a slovenské knize rekordů, se můžete vypravit nejstarší řepařskou drážkou v Čechách.

Svézt se vlakem taženým parní nebo dieselovou lokomotivou je samo o sobě velkým zážitkem. A co teprve, když na konci jízdy malebnou polabskou krajinou čeká další dobrodružství. Zatímco vaši malí neposedové budou řádit na dětském hřišti připomínajícím pirátskou loď, vy můžete usednout na venkovní zahrádce a vychutnat si nejen čerstvý vzduch, ale i některou ze specialit stylové restaurace. A společně se pak vypravíte na prohlídku místní minizoo, želvího výběhu nebo rybníčku plného pstruhů. Zaslouženou odměnou pro všechny pak bude nejen točená zmrzlina, ale také nálepka do turistického deníku.

Lokomotiva s třemi otevřenými nebo v případě nepříznivého počasí třemi krytými vytápěnými vagony a dvěma vagony pro vozíčkáře, kočárky a cyklisty vyjíždí z nádraží Kolín­-Sendražice každou sobotu a neděli a o všech státních svátcích do 31. srpna (během prázdnin ještě středa). Prodloužená jízda do Němčic končí ve stanici Mlýnek, kde si cestující přestoupí na vláček Vigvam, který je doveze přímo do areálu. Motoráček navazuje na každý spoj Kolínské řepařské drážky. Více na www.vigvam.cz .

Článek jsme převzali z časopisu Maminka 6/2013.

Doporučujeme

Články odjinud